Paardengalop tijdens de paardenprocessie.
Paardengalop tijdens de paardenprocessie. J. van osta

Processie en volksvermaak gaan hand en hand in Hakendover

ETTEN-LEUR - Naar eeuwenoude traditie gaat op Paasmaandag 2 april 2018 de internationale paardenprocessie Hakendover. In deze processie wordt de stichtingslegende van de kerk uitgebeeld -in een levend retabel- dat dateert van het jaar 690. Het houten retabel (jaar 1400-1404) dat werd gerestaureerd, is in de kerk zelf te bezichtigen.

Heel wat bedevaarders komen uit Nederland, onder andere verenigd in de broederschappen Breda, Tilburg en de Meierij. Uiteindelijk trekken duizenden bedevaarders en honderden ruiters te paard uit Hakendover naar de Tiense berg. Daar volgt de spectaculaire paardengalop. Dan galopperen de paarden drie toeren rond de bedevaarders. Naar bezoekersaantal is dit de derde grootste processie in België geworden. Zo werd het aantal bezoekers dat Hakendover – een dorp van 1.500 inwoners - overrompelde in 2009 door de politie tussen 20.000 en 25.000 geschat.
Helaas zien de broederschappen ieder jaar de deelnemersaantallen beetje bij beetje achteruitgaan, terwijl Hakendover veel meer is dan alleen maar een bedevaart.Het spektakel rond de ruiters en hun paarden, vergezeld door muziekkorpsen, is alleen al een attractie op zich.
Zelf eens een “dagje Hakendover” mee maken? Natuurlijk is dat mogelijk en graag zelfs. Door uw deelname wordt geborgd dat deze oeroude traditie blijft bestaan.
Vanuit diverse opstapplaatsen in West Brabant vertrekken op Paasmaandag 2018 bussen naar Hakendover. Op de terugweg wordt voor een kort moment nog Scherpenheuvel aangedaan. U wordt van harte uitgenodigd met ons mee te gaan. Op www.hakendover-breda.nl vindt u alle benodigde informatie en mogelijkheden om u aan te melden. U kunt ook contact opnemen met 06-43448292 (H.A.J. Brouwers). [l]