Afbeelding

Geleuter in Ut Zwaajgat

ETTEN-LEUR - Ja, daar is tie wir. ’t Karnavalsseizoen is al lekker van start gegaon. Met de mannen en vrouwen van Leurse leut ben ik al wir op stap gewist. Dus ook meej Priens Adrijaon II (bijna dezelfde naam as ik). Aljeen dit jaor al wir hjeel wat fjiste.

Jirst ’t PrienseGebureBal meej een heleboel Priense vol pluime, narre, pliessies, ’n gekke baron en veel mooie jonge hofdames of as ge wilt: pages. Twas in een ouwe kerk in Breda. Leutig maar slechthorig of hoe zegde dat. Ge kon niks verstaon, dus dronk ik mar wat meer. Nie slim. Toen de vervroegde Mauwavonden. Ikke had ruim op tijd kaortjes gekregen. Ik ken iemand bij Leurse Leut die heet daar een neus vur. Munne maat Kiske had ook kaortjes voor de zaterdag. Aljeen, hij docht dat ’t zoas altij twee weken vóór karnaval zou zijn. Deze keer niet dus. Ik was meej ons Leentje op de Mauwavond en Kiske zat thuis voor de buis. Dat kwam door da fjistje van de Stijlore. Soort wa grotere opwaarmavond. Dat kon niet op een andere dag of andere plek. Da Stijlorefjistje vierden ze nu op de Leur, bij dat kengetal. Was heel leutig, boven dan tenminste. O, ja, de Mauwavonden waren trouwens stikleutig. Die Mauwers krege de zaal plat, zowel vrijdags as op zaterdag. Zowel de publieksprijzen als de juryprijs waren verdiend. Ge raad het al het werd laat. Leentje was al naar huis, maar ik kon mijn jas niet zo snel vinden, zal ik maar zeggen. Zo waore we een week later awir bij de Uit-de-Sleur-middag (vruuger: Zonnebloemmiddag). Veul bezoekers, volle bak, veul goeie artieste, en iedereen deej volle sjas meej. Ja mense, dat kan Leurse Leut wel, zo’n fistje bouwe. Daor zou ik m’n petje voor af zetten as ik er eentje had.

Toen kregen we nog ’t Blaoskabaol. Nou dat klopte wel. Wat een muzikaal geweld. Zoveel kapellen dat de Turfblaozers zelf niet echt meej mochten blazen, echt jammer, voor die gasten dan. Gelukkig mocht ik ook wir mee om ’t karnavalsbier te proeve. Dat is namelijk ontzettend belangrijk. Wordt het afgekeurd: gin karnaval mogelijk! Dus heel goed proeve. Dat deej ik niet aljeen, dat deejen ze allemaal. Ge kunt niet op één glas afgaan en ook eigenlijk niet op één vat. Ge mot ’t zeker weten. Ik heb echt goed m’n best gedaon. Die mannekes van de Raod van Elf motte niet denke dat zullie alleen kunne drienke. Hoe ik thuis kwam weet ik niet meer zo precies, maar Leentje vroeg hoe ik aan die mijter en die staf kwam.

Op ’t Zwaajgatjesbal heb ik rustig aon gedaon. Tenslotte is dat het feest voor die brakke. En dat zijn er veul, hjeel veul. Gelukkig hadde ze allemaol veul plezier. Leurse Leut maakt daar echt werk van. Dat zeej ook ons Leentje, want die is er dan ook altij bij. Daaraan kunde zien dat Leurse Leut z’n motto eer aan doet: WE LIGGEN OP KOERS. Nou. Dat was het dan voor nu. Ik zie jullie allemaol gère in Ut Zwaajgat met die dolle feestdagen en dan nemen we er samen eentje op. Of misschien twee. Houdoe en de groete van jullie Adriaon (gin priens!). [l]