Afbeelding
Foto:

Staatssecretaris Tamara van Ark enthousiast over nieuwe metselopleiding

ETTEN-LEUR - Staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) bezocht woensdag een nieuwe praktijkgerichte metselopleiding in Etten-Leur. Deze opleiding is een gezamenlijk initiatief van de Etten-Leurse bedrijven TechnoSelect (een technisch uitzendbureau) en BraboTech Metselwerken, een onderdeel van BraBo Bouw.

Deze praktijkgerichte metselopleiding biedt jongeren de kans om in acht weken een bijna volleerde metselcursus te volgen met gegarandeerd uitzicht op een baan in de bouw. Na een bezoek aan deze praktijkgerichte opleiding was de staatssecretaris dolenthousiast en beloofde ze haar steentje aan de verdere ontwikkeling van dit soort opleidingen bij te dragen.

Triest

In Etten-Leur zijn de laatste maanden al meerdere stemmen opgegaan om de opleiding van vakmensen die met hun handen willen werken veel meer praktijkgericht te laten plaatsvinden, Onlangs nog hield de Industriële Kring Etten-Leur (IKE) daar een symposium over bij Trappenfabriek Vermeulen.

Woensdagmiddag schetste directeur François Moelands van de Technogoep een triest beeld met betrekking tot de leegloop van het bedrijfsleven van echte vakbekwame handwerkmensen. Steeds meer vmbo- en mbo-scholen krijgen te maken met een tekort aan aanmeldingen. Dit zal binnen afzienbare tijd zeker resulteren in een groot tekort aan vakbekwame handwerklieden.

Plagen

BraboTech en TechnoSelect zijn al jarenlange partners als het op werving van vakbekwaam personeel aankomt. Het ging beide bedrijven aan het hart dat het steeds moeilijker wordt om echt vakbekwaam personeel te vinden. De huidige schoolse opleidingen schieten daarin tekort. Een jongen of meisje die metselaar wil worden, moet je niet onnodig plagen met vakken als Frans, Duits, Natuurkunde of Wiskunde, waar ze in de praktijk uiteindelijk niets mee gaan doen. Deze ballast zorgt voor onnodig veel uitvallers in een specifieke vakopleiding. Zeker de huidige schaarste op de arbeidsmarkt schreeuwt om vakbekwame handwerkmensen.

Daarom hebben beide bedrijven de hoofden bij elkaar gestoken en zijn gestart met een korte metselopleiding, waarbij acht jongeren gedurende acht weken opgeleid worden tot trainee metselaar in de loods van BraboTech Metselwerken. Deze opleiding is voor de jongeren geheel kostenvrij en na afloop krijgen ze een certificaat en een baangarantie voor minimaal zes maanden. Momenteel is de tweede lichting metselaars in opleiding en dit tot volle tevredenheid van zowel de initiatiefnemers als de cursisten.

Enthousiast

De staatssecretaris liet zich in de metselhal uitgebreid bijpraten door de cursisten en hun leermeester Jan Koevoets. Allerlei metselverbanden worden in de praktijk gebracht en iedere cursist werkt dagelijks aan een andere praktijkopdracht. De acht cursisten hebben geen van allen een voorgeschiedenis in de bouwwereld: een cursist is afkomstig uit de zorg, er zijn twee statushouders en de overige cursisten hebben al van alles ondernomen.

Arwet Kaleb liet de staatssecretaris de fijne kneepjes van het vak zien welke hij de afgelopen drie weken geleerd heeft. Onder zijn goedkeurend oog metselde Tamara van Ark zelf ook enthousiast nog een paar stenen.

Win-win situatie

Volgens François Moelands ontstaat door dit initiatief vanzelf een enorme win-win situatie voor de overheid. Immers, er komen steeds minder mensen uit een uitkeringstraject en doordat ze gaan werken gaan ze inkomstenbelasting betalen in plaats van een uitkering te ontvangen.

Moelands plaatst echter ook nog een kanttekening: "We kunnen het niet alleen, maar de eerste steen is gelegd. Onze visie is dat we de arbeidsmarkt veel meer in de praktijk dienen te moderniseren. Samen staan we sterk want metselwerk is ijzersterk."

De staatssecretaris herkent dit verhaal: "We moeten meer andersom gaan denken en zoeken naar wat de mensen wel kunnen. Binnenkort heb ik een onderhoud met Bouwend Nederland en zal dit initiatief daar aanprijzen." FOTO FRANS VAN DER BOM

Afbeelding