Word jij ook vrijwilliger in de Palliatieve Zorg

ETTEN-LEUR - Thuis is waar je jezelf bent en waar je familie is. Thuis is het meest vertrouwd. Het is fijn om in je eigen huis te kunnen blijven als je ziek bent en verzorging nodig hebt. De meeste mensen willen dan ook thuis kunnen blijven in de laatste levensfase.

Om deze wens te vervullen is het belangrijk dat zij ondersteuning krijgen van familie en vrienden, die samen mantelzorg bieden. Mantelzorgers kunnen echter in de laatste levensfase van een patiënt zwaar belast zijn. Dan is er de mogelijkheid om ondersteund te worden door Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ). De mantelzorgers kunnen een paar uren rust nemen in de wetenschap dat hun naaste in goede handen is. Zij kunnen er even tussenuit voor een boodschap met een vriendin, zoon of dochter. Om zo staande te blijven en kracht te krijgen om verder te gaan. De geschoolde en ervaren vrijwilligers zijn mogelijk al inzetbaar voorafgaand aan de thuiszorg. Zo kan overbelasting van mantelzorgers worden voorkomen en de liefste wens van de patiënt om thuis te blijven tot het einde wordt ingewilligd.
Tegenwoordig is de samenwerking tussen de professionele thuiszorg en de vrijwilligers palliatieve terminale zorg steeds meer vanzelfsprekend. Beiden zijn aanwezig met hun eigen vaardigheden, ervaring en beschikbaarheid. Goede palliatieve zorg is het doel en samen zijn zij een perfecte aanvulling op elkaar.
VPTZ West-Brabant werkt al meer dan 30 jaar in 10 gemeenten in West-Brabant & Tholen en wij zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Kunnen en willen waken is een pré. Wanneer je bij ons vrijwilliger wordt, ben je onderdeel van een mooie organisatie. Voortdurend wordt er passende bijscholing aangeboden en we evalueren met elkaar onder deskundige begeleiding. Er worden lezingen en themabijeenkomsten georganiseerd. Maar de grootste beloning is de dankbaarheid van de cliënten en hun mantelzorgers en het feit dat je iets bijzonders bijdraagt aan de samenleving.
De volgende introductietraining van VPTZ West-Brabant & Tholen wordt gehouden op 14 en 21 maart. Heb je interesse? Heb jij tijd en ruimte in je leven om jouw steentje bij te dragen? Kijk op www.vptz-westbrabanttholen.nl voor meer informatie over VPTZ of bel 06-51498069.[l]