Van links naar rechts met de stuurtjes en de bellen op de Markt in Etten-Leur. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Van links naar rechts met de stuurtjes en de bellen op de Markt in Etten-Leur. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto:

Oorverdovend wereldrecord van Etten stripke Leur

ETTEN-LEUR - Maandagmiddag stroomde de Markt in Etten-Leur vol. Ruim voor twee uur, de aanvangstijd van het MaMi spektakel, werden er polonaises gelopen en ritmisch bewogen op de tonen van de muziek die DJ Jozz uit zijn knopjes wist te knijpen. Spanning zinderde door de lucht. Er ging wéér een wereldrecord gevestigd worden.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

De hoogwaardigheidsbekleders, te weten Prins der Stijloren Joris I met zijn gevolg, burgemeester Miranda de Vries, en enkele MaMi-bestuursleden kwamen, muzikaal begeleid door de van oudsher bekende Dsjokkies, vanuit de Oude Bredaseweg naar de Markt. Het was zover, Het fietsbellen ging een aanvang nemen. Maar alvorens de echte wereldrecordpoging in gang werd gezet, moesten er wel stuurtjes met bellen en wieltjes opgehaald worden. Daarvoor werd, geheel in de trant van wielersport minnend en inmiddels als echt wielersportdorp op de kaart gezet Etten-Leur, een soort parcours afgelegd. Eerst een herinneringsplaatje ophalen, dan naar het volgende uitdeelpunt om het wieltje op te halen en bij het laatste, het stuurtje met daarop de alles overheersende dwang om een wereldrecord te vestigen: de fietsbel.

Stuurtje

De menigte kreeg uitleg, deed zijn best en volgde het parcours. Waren ergens de stuurtjes of de wieltjes op, dan werden de belliefhebbers naar een ander uitdeelpunt geleid. Er waren mensen bij die hun eigen stuurtje met fietsbel hadden vervaardigd; die deden dan wel weer niet echt mee met het wereldrecord. Maar ach, dat record was op voorhand al gevestigd. Etten en Leur gingen ervoor en niet alleen oud-burgemeester Heleen van Rijnbach-de Groot met haar man was van de partij, zelfs oud-oud burgemeester Hans van Agt werd gespot.

Bezinning

Het moment van de waarheid brak aan. Er moest echter eerst geoefend worden en de DJ legde het uit. Op het bijzonder toepasselijke liedje Tringeling van de gebroeders Ko ('Als ik één keer tring dan ben jij een lekker ding en als ik twee keer tring ben jij een superlekker ding'), werd er eerst een keer gebeld, vervolgens twee keer en toen, enfin dat was voor iedereen duidelijk, door gebeld.

Record

De menigte concentreerde zich, deed zijn best en vestigde een oorverdovend wereldrecord. Dat laatste is ietwat overdreven, want eigenlijk klonk het best beschaafd en volgde op de echte recordpoging nog een heel programma van omhoog en omlaag en van links naar rechts met de stuurtjes. Wat technische problemen zorgden ervoor dat de hoogwerker niet omhoog ging en de schermen de uitslag niet konden delen, maar daar maalde niemand om. "Dan maar op de ouderwetse manier", aldus MaMi-voorzitter René Starink. Burgemeester Miranda de Vries kreeg de cijfers overhandigd van deurwaarder Marcel Bakkers en las onder tromgeroffel, eigenlijk stamvoetend, de cijfers op. Het record dat Etten-Leur al fietsbel bellend vestigde was 3.148 deelnemers. En daar kunnen ze in Londen, waar het oude record met zo', zeshonderd deelnemers, een belletje aan wagen.[l]