Kennismaken met de weduwen uit Madiany, die graag via het Kenya Project een zelfstandig bestaan op willen bouwen.
Kennismaken met de weduwen uit Madiany, die graag via het Kenya Project een zelfstandig bestaan op willen bouwen. Theo van den Bergh

Kenya Project start in twee nieuwe dorpen

ETTEN-LEUR - Op 25 januari zijn wij, voorzitter Luus Heeren en penningmeester Theo van den Bergh van het Kenya Project met onze partners (op eigen kosten) op werkbezoek naar Kenia gegaan. Met de onlusten van de oktoberreis nog vers in het geheugen, hoopten we dat het nu goed zou gaan.

Echter toen de oppositieleider Raila Odinga zich tot “president van het volk” liet beëdigen, dreigde het weer mis te gaan. Zeker toen president Uhuru Kenyatta de rechters die de eed hadden afgenomen liet arresteren. Die rechters woonden in Awasi, precies waar wij verbleven. Er ontstonden inderdaad problemen, maar gelukkig konden we tijdig naar Kisumu vertrekken, waardoor we niet meemaakten dat er zes doden vielen.

Inmiddels zijn alle veldbezoeken afgerond, waarbij weer erg duidelijk werd dat de weduwen meer en meer zelfstandig worden. Dat is ook de reden dat we vanaf nu de hulp aan de twee oudste dorpen Ahero en Awasi in fasen gaan afbouwen. Daardoor ontstaat ruimte voor twee nieuwe dorpen; Kogola ongeveer 40 km vóór en Madiany ongeveer 100 km voorbij Kisumu. Het eerste jaar worden hier per dorp ongeveer dertig weduwen ondersteund met microfinanciering. Ze worden door de plaatselijke leiding begeleid om hiermee op kleine schaal zaken te gaan doen. Na een jaar is duidelijk welke vrouwen de kwaliteiten hebben om zelfredzaam te worden. Met hen gaat het project verder om bedrijfjes op te zetten. Het doel is dat ze in vijf jaar voldoende hebben opgebouwd om zelfstandig door te gaan.
Op 21 februari komen we terug naar Nederland met veel mooie ervaringen in onze bagage. [l]

Kennismaken met de weduwen uit Madiany, die graag via het Kenya Project een zelfstandig bestaan op willen bouwen.