Voor de voorstelling van Shrek vond eerder dit jaar een open repetitie plaats in het tuincentrum. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Voor de voorstelling van Shrek vond eerder dit jaar een open repetitie plaats in het tuincentrum. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto:

Musical Shrek van Josjes op groene locatie

ETTEN-LEUR - Theatergroep Josjes, onder de bezielende leiding van Jos Schievelt, komt ook dit jaar weer met drie producties. De eerste wordt de uitvoering van hun musical Shrek.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Jos Schievelt, oprichter en regisseur van Josjes, startte zijn theatergroepen in Etten-Leur in 2002. Daarvoor had hij al de nodige ervaring opgedaan met soortgelijke projecten in Amersfoort. Toen, en ook nu nog, zijn er drie groepen: een voor kinderen, een voor de jeugd en een voor de volwassenen. De voorstellingen zijn voornamelijk gericht op musical, maar ook drama komt voorbij. Charlotte Menting en Adriënne van Gijsel zijn beide speler bij Josjes en verzorgen daarnaast de PR. Menting zegt: "Josjes is theater of musical voor iedereen. Het plezier om mee te spelen of te zingen staat gewoon voorop." Daar voegt Van Gijsel aan toe: "Je hoeft niet supergoed te zijn om bij Josjes mee te mogen doen."

Moeras

De nieuwste musical van Schievelt - hij presenteert jaarlijks drie producties, een voor elk van zijn leeftijdsgroepen - is Shrek. "Ik had Shrek in mijn hoofd, ik werd geïnspireerd door de film en de ezel, en dacht die ezel moet ik ergens in verwerken. Shrek heeft heel veel uitdagende mogelijkheden." Een bezoek aan tuincentrum Life & Garden aan de Lage Vaartkant gaf hem het idee van groen, het moeras en de koppeling 'optreden in het groen'. Een gesprek met de bevriende eigenaar leverde de locatie op. "We hebben gekozen voor een grote voorstelling. Zes optredens met vijfendertig spelers, inclusief mini Shrekjes en Fiona's."

Buitenlucht

De groep repeteert normaal gesproken op de Wipakker, waar meer verenigingen hun thuis hebben. Voor deze musical werd eerder dit jaar gekozen voor een ongewone en originele open repetitie in het tuincentrum om het publiek te laten proeven. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Shrek, die gespeeld wordt door Karsten Sluijter, en Lucien Mutsaers, die zich als een volleerd ezel mag gedragen. De vele vrijwilligers, aangestoken door het plezier en enthousiasme van de spelers, zorgen voor de techniek, schmink, decor, kleding en PR. Het is de bedoeling dat de uiteindelijke voorstellingen in de buitenlucht van het tuincentrum gaan plaatsvinden.

Droom

Naast deze musical zijn er nog twee andere producties, waarvan de voorstellingen plaatsvinden in Nieuwe Nobelaer. Een is 'De Koffer', een verhaal geschreven door Stephan Faas, een van de vrijwilligers. "Dat is een drama dat zich afspeelt in een concentratiekamp", vertelt Adriënne van Gijsel. "Het is een toneelstuk en gaat over een meisje dat door haar lessen op school en het werkstuk dat zij daarover moet schrijven in haar droom wordt meegevoerd naar het verleden en de oorlog." Aan deze voorstelling werken achttien Josjes mee in de leeftijd van dertien tot zestig jaar.

De derde productie van dit jaar heet '101 beren' en is gebaseerd op het verhaal van de 101 gespikkelde honden ofwel de Dalmatiërs. Het is wederom een musical waarin veertien kinderen in de leeftijd van negen tot en met twaalf jaar zich kunnen uitleven op het toneel.[l]