Het winnende team van Ankie de Hoon (staand links). FOTO STELLA MARIJNISSEN
Het winnende team van Ankie de Hoon (staand links). FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto: Stella Marijnissen

Race door West-Brabant test openbaar vervoer

ETTEN-LEUR – In de derde Openbaar Vervoer (OV)-Race, geïnitieerd door de Provincie Noord-Brabant, was vrijdag naast Oost-Brabant ook het westen van de provincie aan de beurt. Drie teams deden hun best om zo snel mogelijk per openbaar vervoer van en naar wijkgebouw De Linde in Etten-Leur te reizen.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

De teams bestonden uit cliënten en vrijwilligers van de stichting dag- en woonvoorzieningen SDW en diverse vertegenwoordigers van Provinciale Staten en leden van politieke partijen. Ankie de Hoon uit Etten-Leur is Statenlid van de provincie Noord-Brabant. Sinds drie jaar heeft zij mobiliteit in haar portefeuille en zij vindt dat het allemaal wel wat simpeler kan. "Als provincie probeer je zoveel mogelijk de gaten in het openbaar vervoer te dichten tussen het landelijke netwerk, treinverbindingen, en het plaatselijke vervoer. Het huidige systeem is te log. We willen vervoer op maat. Niet een deeltaxi voor zus of een zorgtaxi voor zo, apart Wmo vervoer, regiotaxi, leerlingenvervoer. Iedereen doet zijn best, maar het is allemaal veel te omslachtig."

'Het huidige
systeem is te log'

Onmisbaar

En daarom werd er voor de derde keer op rij een OV-Race gehouden om het openbaar vervoer te testen op toegankelijkheid - ook met een rolstoel - bereikbaarheid en reistijd. Onderweg moesten drie teams opdrachten vervullen zoals het maken van een vlog, de klantenservice OV bellen, mensen interviewen en de media inlichten. De Hoon, die overigens bij het winnende SDW team hoorde, constateerde dat een begeleider onmisbaar is voor iemand met een rolstoel. "De ene buschauffeur helpt wel, de andere niet met het uitleggen van de oprijplank." Ze keerden als eersten terug op het honk.

Moeilijk

Gedeputeerde Christophe van der Maat, die Mobiliteit en Samenwerking in zijn portefeuille heeft en behorende bij het tweede team, was niet enthousiast over de klantenservice van het OV en constateerde ook dat het voor mensen met een beperking moeilijk was digitaal de ideale verbinding te vinden.

Buurtbus

Het derde team, waarin onder andere wethouder Jan van Hal van Etten-Leur en oud prins carnaval en bestuurslid Sinterklaasstichting Jürgen van Hulst vertegenwoordigd waren, moest bij 'hun race' een Spar-winkel vinden die er niet bleek te zijn. Daarom gingen ze maar bij een andere supermarkt op de foto. Zij hadden lovende berichten over de buurtbus. Is die vol, en dat is al vrij snel, dan regelen de chauffeurs onderling een andere bus. Het is dan misschien even wachten, maar je wórdt vervoerd.
Het team eindigde op een gedeelde tweede plaats.[l]