Proef met inzameling van gft bij hoogbouw van start

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur start deze maand een proef om groente- fruit- en tuinafval (gft) uit het restafval bij bewoners in de hoogbouw te halen.

DOOR PETER HOUTEPEN

Met hoogbouw worden flats en appartementen bedoeld. Op veel plekken kunnen bewoners van hoogbouw gft nog niet gescheiden aanbieden. Met de proef wil de gemeente hierin verandering brengen.

Afvalzakjes

Samen met inwoners gaat de gemeente in een aantal appartementencomplexen verschillende hulpmiddelen testen die het sorteren van keukenafval in huis makkelijker maken. Daarbij valt te denken aan composteerbare afvalzakjes en emmertjes voor op het aanrecht of in de keuken. Het sorteren van gft begint namelijk al in de keuken. Bij elk van de deelnemende complexen komen ook containers te staan om het verzamelde gft aan te bieden.

Gedurende een half jaar onderzoeken gemeente en inwoners welke hulpmiddelen het beste werken. Na afloop van de proef worden alle ervaringen door de gemeente Etten-Leur verzameld. Afhankelijk van de resultaten kan de gft-inzameling bij hoogbouw dan verder worden uitgerold.

Slag

Het Rijk streeft naar maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar. Etten-Leur heeft met 125 kilogram restafval per inwoner per jaar hier nog een slag te maken.[l]