De vertrouwenscoaches Belaid (links) en Nadineh. FOTO FRANS VAN DER BOM
De vertrouwenscoaches Belaid (links) en Nadineh. FOTO FRANS VAN DER BOM Foto:

Jongerenwerkers worden vertrouwenscoaches

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur heeft een budget van tweemaal 90.000 euro beschikbaar gesteld om in 2018 en 2019 de in Etten-Leur werkzame jongerenwerkers op te leiden tot vertrouwenscoaches voor jeugdigen van 17 tot 27 jaar. Het gaat om een proefperiode.

DOOR FRANS VAN DER BOM

Kwetsbare jongeren hebben een passende steun in de rug nodig. Jongerenwerk spreekt en verstaat hun taal. Door jongerenwerkers op te leiden tot vertrouwenscoaches wordt een laagdrempelige, outreachende voorziening voor deze doelgroep gecreëerd. Outreachend wil zeggen dat actief ingezet wordt op het leggen van contacten met de doelgroep en het motiveren en verwijzen van de doelgroep naar vormen van hulpverlening en dergelijke.

'Het zijn vaak voortijdige schoolverlaters'

Ervaringen

De jongerenwerkers Belaid en Nadineh aanwezig hebben ervaringen met kwetsbare jongeren, die vaak ten onrechte hangjongeren worden genoemd. "Het zijn vaak voortijdige schoolverlaters, jongeren die werkeloos zijn, maar bijvoorbeeld ook jongeren die uit jeugddetentie komen of 18-jarigen (voor de wet volwassenen) die een jeugdinstelling verlaten." Vanaf je achttiende jaar val je niet meer onder de Jeugdwet, maar onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Kickboksen

De Etten-Leurse jongerenwerkers organiseren al heel veel leuke activiteiten voor jongeren, zoals: meedoen bij de DJ school, kickboksen of een andere cursus. Of ergens met je vragen naar toe? Dat kan bij het jongerenwerk. Je komt ze tegen op ontmoetingsplekken op straat, bij het meidenwerk in De Vleer of bij het jongeren ontmoetingscentrumcentrum The Talent Factory in de Lambertusstraat.

Na afloop proefperiode volgt evaluatie

Vertrouwen

Belaid en Nadineh zoeken de (kwetsbare) jongeren op. Omdat ze geen gezagsdragers (met een pet op) zijn en zeer laagdrempelig werken, krijgen ze al snel het vertrouwen van deze jongeren. Belaid vertelt dat hij als jongerenwerker actief is bij de Cruyff Courts en daar vertrouwen van de aanwezige jeugd kreeg. "Ik zorg er voor dat ze weer vertrouwen in zichzelf krijgen."

Door ook met omwonenden te praten weten jongerenwerkers veel vooroordelen bij mensen weg te halen. "Een mooi voorbeeld hiervan is de weergekeerde rust rondom het Vogelaarpark."

Laagdrempelig

Ook is er het verhaal van twee jongeren van 23 en 27 jaar, die zodanig zelfvertrouwen gekregen hadden dat ze weer een mbo-opleiding gestart zijn. Een van deze twee jongeren had zelfs al meer dan tien jaar helemaal niets gedaan. Vaak hebben we direct een klik met de jongeren en weten we het geloof in eigen kunnen weer terug te brengen." De jongerenwerkers hebben talloze contacten, zoals bijvoorbeeld met diverse uitzendbureaus, veel scholen en het Werkplein.

Visie

"Om kwetsbare jongeren echt te bereiken en vervolgens waar nodig passend te ondersteunen, geloven we in Etten-Leur in de kracht van jongerenwerk", aldus wethouder Jean-Pierre Schouw. "De komende twee jaar gaan we voor een doorontwikkeling van de jongerenwerkers tot vertrouwenscoaches, specifiek voor inwoners van 17 tot 27 jaar. Wij creëren hiermee een laagdrempelige, voorliggende voorziening, die meteen de vroeg signalering van kwetsbare jongeren vergroot."

Kosten

De kosten voor dit project worden betaald uit het in de gemeentelijke begroting beschikbare budget voor cliëntondersteuning. Na afloop van de proefperiode wordt het project geëvalueerd.[l]