Overhandiging boekwerk door Jos Buijs aan Koen van Hooft van Constantia.
Overhandiging boekwerk door Jos Buijs aan Koen van Hooft van Constantia. Rob Schrauwen

Activiteiten Heemkundekring Jan uten Houte

ETTEN-LEUR - Op zaterdag 24 maart is onze Heemkundekring te gast in Bergen op Zoom. Een stad met een uitgebreide historie en prachtige monumentale bouwwerken aan de rand van Brabant.

In de ochtend gaan we onder leiding van een gids een gedeelte van de binnenstad van Bergen op Zoom bezoeken, zoals de Gevangenpoort, de Gertrudiskerk en de Synagoge. Alle locaties zijn ook liggen op korte loopafstanden. In de middag is er een rondleiding door het Markiezenhof. Een afsluitende borrel is voorzien op het Beursplein.

Als organisatie hebben we ervoor gekozen voor transport per bus. Betekent iets meer kosten, echter parkeerkosten en benzinekosten worden bespaard en zoeken naar een parkeerplaats in de binnenstad is niet nodig. Vertrek is vanaf de Wipakker alwaar gratis geparkeerd kan worden. Aanmelden kan bij het streekmuseum Etten+Leur of telefonisch op 076-5034244.

Tentoonstelling ‘Etten-Leur maakt muziek’

Begin maart heeft de Heemkundekring Jan uten Houte heeft weer een boek uitgegeven over de geschiedenis van onze gemeente. Deze keer luidt de titel: ”Etten-Leur maakt muziek”. Dit eerste deel is grotendeels gewijd aan muziekvereniging “Constantia”. Het Streekmuseum Etten+Leur in het Paulushofje haakt hierop in met een wisseltentoonstelling. Die is vooral gericht op de rijke geschiedenis van harmonie “Constantia”, opgericht in 1882. Bewonder het prachtige vaandel en de met belletjes en paardenstaarten versierde schellenboom. Bekijk de oude uniformen. Volg in de vitrines de ontwikkeling van de harmonie in de afgelopen 135 jaar. Te beginnen met de oudste foto uit 1883. Een eerste hoogtepunt waren de kroningsfeesten van koningin Wilhelmina in 1898. Extra aandacht is besteed aan het 100-jarig bestaan in 1982.

Kom een kijkje nemen in de lange, interessante geschiedenis van een muzikaal gezelschap. Maar ook de rest van het museum is een bezoek meer dan de moeite waard. U bent van harte welkom in Streekmuseum “Etten+Leur”, Markt 59 in Etten-Leur. Meer informatie op www.streekmuseumettenleur.nl. Leden van de Heemkundekring Jan uten Houte krijgen het boek binnenkort gratis thuisbezorgd.

‘Etten stripke Leur’ in kader van Nationale Museumweek

De gemeentenaam ‘Etten-Leur’ bestaat sinds 1 januari 1968. Daar voor heette de gemeente ‘Etten en Leur’. Volgens Wikipedia heette Etten-Leur tot 1968 Etten en Leur. De lintdorpen Etten en Leur waren na de herindeling in 1953 nog de enige woonkernen in deze gemeente. De grens tussen Etten en Leur liep langs het Sander, de Baai en de Lage Neervaart. Rond 1968 waren de dorpjes aan elkaar vastgegroeid. Door de Heemkundekring en de Adviescommissie Cultuurhistorische bebouwing worden in de maand april in een aantal lezingen aandacht besteed aan 50-jaar gemeentehistorie.

In de zomermaanden juli / augustus is er gelegenheid om deel te nemen aan de historische fietstocht ‘Goud voor Etten stripke Leur’.

Week van de Begraafplaats

Gedurende de landelijke ‘Week van de begraafplaats’ (26 mei t/m 3 juni) kunnen de nieuwe gedenkparken (voorheen gemeentelijke begraafplaatsen) Binnentuin en Stationsstraat bezocht worden onder begeleiding van gidsen. Deze twee begraafplaatsen in het Centrum van Etten-Leur zijn begin van dit jaar definitief tot gedenkpark benoemd. Dat betekent dat er geen graven meer geruimd worden en dat er ook geen overledenen meer worden bijgeplaatst. De begraafplaatsen zijn nu gemeentelijke monumenten. In die week kan een tentoonstelling worden bezocht in de Lambertuskerk, een boekwerkje worden aangeschaft over de Begraafplaatsen in onze gemeente of een lezing worden bijgewoond.

Meer informatie op www.janutenhoute.nl en www.hetwithof.nl [l]

Overhandiging boekwerk door Jos Buijs aan Koen van Hooft van Constantia.