Paul Bluemink is vereerd met zijn onderscheiding. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Paul Bluemink is vereerd met zijn onderscheiding. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Paul Bluemink ontvangt Groene Lintje

ETTEN-LEUR - Voor het zevende jaar op rij is zondag het Groene Lintje uitgereikt waarmee politieke partij GroenLinks Etten-Leur iemand in het zonnetje zet die zich op bijzondere, en sociale wijze voor natuur en milieu inzet in de gemeente. Van de drie genomineerden kreeg Paul Bluemink het groene lintje opgespeld.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

De andere genomineerden waren Rien en Joke Wijnen vanwege hun buitengewone inspanningen met betrekking tot het behoud en het opknappen van de voormalige heemtuin, welbekend als het Beatrix plantsoen, en architect Toon Klep. Samen met zijn partner Kas de Groene houdt hij bij zijn ontwerpen rekening met duurzame ontwikkelingen.

Winnaar
Maar de winnaar werd dus Paul Bluemink omwille van de realisatie van zogenaamde plukroutes in de groenstroken van het buitengebied van Etten-Leur. Bluemink heeft een carrière switch achter de rug van ondernemer op het Van Bergenplein naar hovenier. "Sinds 2013 wonen we weer in Etten-Leur. De tuin inspireerde me en ik kwam in contact met Permacultuur. Dat is een wetenschap voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. De natuur is een evolutie van miljarden jaren en wij willen die natuur in onze richting duwen. Maar ik wil graag met de natuur mee en ik wil op maatschappelijk vlak mijn bijdrage leveren aan Etten-Leur."

Droom
Hij had een droom om een route te maken, uitgaande van de pareltjes in het buitengebied zoals hij dat noemt, zoals de kaas-, ijs-, asperge-, wijnboerderij, imkerij enzovoorts, en die met elkaar te verbinden door het planten van appel- en perenbomen, bessenstruiken, noten- en pruimenbomen. De plukroutes kunnen dan fietsend of wandelend worden afgelegd waarbij iedereen kan genieten van de vruchten die in het najaar kunnen worden geplukt.

Subsidie
Paul Bluemink maakte een plan en kreeg subsidie van streeknetwerk Landstad De Baronie. Het bedrag, 3.250 euro, moest hij wel zien te verdubbelen via sponsors en dat is gelukt. "We kregen ook veel medewerking en een bijdrage van de gemeente Etten-Leur", zegt hij. "Wijkmanager buitengebied van de gemeente, Annelieke Selbach, vond dit het beste wijkidee en daardoor ontvingen wij nog een bijdrage van duizend euro. Voorwaarde van de gemeente is wel dat de inwoners van Etten-Leur alles zelf bijhouden."

Uitbreiden
In het najaar van 2017 startte Bluemink met ongeveer tien vrijwilligers met het aanplanten van bomen en struiken. Dat werk wordt deze maand afgerond en dan is een deel van zijn grote plan klaar. Een website waarop plukroute Etten-Leur wordt aangegeven is naar verwachting in het najaar online.

De bedoeling is om dit initiatief samen met de inwoners van Etten-Leur verder uit te breiden op groenstroken binnen en buiten de bebouwde kom.[l]