Onder leiding van debatleider Ivo Pertijs (midden) werden vier stellingen besproken.
Onder leiding van debatleider Ivo Pertijs (midden) werden vier stellingen besproken. Foto:

'We moeten het vertrouwen van de burger in de politiek verbeteren'

ETTEN-LEUR - In Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur heeft zondag het debat plaatsgevonden tussen de kopstukken van de politieke partijen die op 21 maart meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Een volledig lijsttrekkersdebat was het net niet: voor Ons Etten-Leur was Lia Boeren verhinderd wegens ziekte; zij werd vervangen door de nummer 2 op de lijst van de partij, Björn Vaarwerk. Het debat was georganiseerd door Uitgeverij de Bode.

DOOR PETER HOUTEPEN

Onder leiding van Ivo Pertijs werden vier stellingen besproken. Tussendoor waren er vier intermezzo's waarbij steeds twee partijen reageerden op elkaars verkiezingsprogramma.

Verenigingen

De eerste stelling richtte zich op de verenigingen in Etten-Leur en luidde: De gemeente doet te weinig voor verenigingen waardoor het voor hen steeds lastiger wordt om activiteiten te organiseren.

Volgens Ronnie Buiks van het CDA verstrekt de gemeente per jaar 330.000 euro subsidie aan verenigingen. "Wij vinden het belangrijk dat dit blijft gebeuren. Een heleboel verenigingen in Etten-Leur kunnen niet zonder gelden." Hans Wierema (PvdA) is van mening dat daarbij wel te veel regels gemaakt worden. "De gemeente doet best veel, maar daar waar het om regels gaat zouden we meer maatwerk moeten leveren. Het draait niet alleen om geld."

"Als het om regels gaat ten aanzien van de veiligheid, dan denk ik dat we met elkaar goed moeten opletten want er gebeuren in de wereld natuurlijk nog wel eens dingen met evenementen die een risico vormen", reageerde Ron Dujardin van D66. Wierema: "Ik denk dat we hierin wel de Etten-Leurse maat in de gaten moeten houden en dat we niet een parcours af moeten gaan sluiten met betonblokken en dergelijke."

De VVD bij monde van Frank Vrolijk vindt met name dat onzinnige regels afgeschaft moeten worden, waardoor het enthousiasme bij verenigingen blijft. "Geef de verenigingen ook wat meer eigen regie." Volgens Louis Roks van Leefbaar Etten-Leur wordt er nog te veel gepraat en heel weinig uitgevoerd. "Wij brengen met onze oplossingen problemen bij de verenigingen en het moet andersom zijn. Wij moeten de oplossingen halen bij de verenigingen."

Ondernemers

In de tweede stelling ging het over het toekomstbestendig vestigingsklimaat voor grote én kleine ondernemers. Moet bedrijventerrein Vosdonk hiervoor worden uitgebreid en het aanbod van winkelruimte worden verkleind door de gemeente?

"Binnen de huidige grenzen van het bedrijventerrein zijn er genoeg mogelijkheden om te ontwikkelen", opperde Dennis Aerts van GroenLinks. "Er komt een groene economie aan, ik denk dat we daarin moeten investeren. Als het gaat om het winkelaanbod zien we meer mogelijkheden in een andere inrichting van het winkelgebied. Het aantrekkelijker maken daarvan maakt dat er nog meer mensen op af komen." Björn Vaarwerk namens Ons Etten-Leur liet weten geen echt voorstander te zijn van de uitbreiding van het bedrijventerrein. "Wij zijn meer voor het gebruik van de huidige ruimte."

Volgens Frank Vrolijk moet vooral gebruik worden gemaakt van de tien hectare die Etten-Leur op het bedrijventerrein mag gaan ontwikkelen. "Dat is ook goed voor de werkgelegenheid. In het winkelgebied moeten we de leegstand terugbrengen." Volgens hem kan de regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN West-Brabant in zowel Etten-Leur als omliggende gemeenten ook voor werkgelegenheid zorgen.

Louis Roks vindt het inschakelen van de REWIN een minder goed idee. "Ik heb het idee dat de REWIN overal vierkante meters verkoopt, behalve in Etten-Leur." Dat onderschreef ook voorman Kees van Aert van het APB: "De REWIN kost alleen maar geld en levert niets op." Van Aert vindt ook dat de ruimte voor ondernemingen op het industrieterrein nog eens goed tegen het licht gehouden moet worden. "Want er staan heel wat panden leeg. Voordat we stukken natuur en agrarische grond gaan kopen om bedrijventerreinen uit te breiden, denk ik dat we het zo compact mogelijk moeten houden en daar moeten kijken waar de ruimte is."

In de ogen van Van Aert is het winkelhart een grote trekker. "Maar we zien ook ondernemers die buiten het winkelcentrum gaan zitten omdat de huurprijzen dusdanig hoog zijn dat het niet rendabel is om zich daar te vestigen. Een goed gevuld winkelcentrum heeft ook een positief effect op de aanloopgebieden." Roks: "Daar hebben wij de oplossing voor, voor zowel de ondernemer als de bezoeker. Schaf het betaald parkeren af. Het oude winkelcentrum van Etten-Leur is groot geworden omdat mensen hier konden parkeren zonder een of ander muntje in een automaat te gooien."

Van Aert: "Wanneer we de inkomsten van parkeren helemaal weg gaan geven ten faveure van alleen maar de ondernemers, dan ga je dat terugzien in de begroting met als gevolg een enorme verhoging van de ozb. Bovendien betalen dan onze inwoners voor mensen die van buitenaf komen winkelen en hier gratis hun auto kunnen wegzetten."

Buitengebied

In de derde stelling van de dag stond het buitengebied van Etten-Leur centraal met daarbij de vraag of de gemeente meer mogelijkheden moet bieden voor wonen én bedrijven in vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen.

Ons Etten-Leur wil iets meer mogelijkheden scheppen in het buitengebied, bijvoorbeeld iets met recreatie. Björn Vaarwerk: "Maar dat is niet aan ons. Als er ondernemers zijn die daar iets willen, dan willen we dat graag horen. De taak van de gemeenteraad is kaderstellend en controlerend, niet uitvoerend." Volgens Hans Wierema een bijzondere uitspraak: "Want wij gaan daar namelijk over. Wij kunnen aangeven wat wel en wat niet wenselijk is. Als er bedrijven stoppen in het buitengebied, moeten er mogelijkheden geschapen worden om alternatieve inkomsten te vinden."

GroenLinks vindt dat het buitengebied niet aangetast moet worden. Dennis Aerts: "Sterker nog, eigenlijk moeten we dat zelfs versterken. Het buitengebied is belangrijk voor de schone lucht. Mocht er in het buitengebied een aanpassing of verandering nodig zijn, dan zullen wij dat per situatie bekijken." Op de vraag van Ronnie Buiks om dat laatste concreter te maken, antwoordde Aerts: "Intensieve veehouderij willen wij sowieso niet en we willen het buitengebied ook niet volbouwen."

Volgens Buiks waren er in het jaar 2000 in Etten-Leur 258 agrarische bedrijven. Dat zijn er nu nog afgerond nog negentig. "Dat betekent dus heel veel vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen. Daar moet de gemeenteraad op anticiperen. Want we willen ook niet dat allerlei stallen vol komen te staan met drugs. Maar die negentig ondernemers die we overhouden, moeten wel de ruimte hebben om te ondernemen binnen de regels die er zijn." Wierema: "En de agrarische ondernemers die stoppen, moeten we financieel gezond achterlaten."

Kees van Aert stelde dat als het gaat over wonen in het buitengebied, de persoon die dat wil zich wel moet realiseren dat hij of zij in principe op een industrieterrein terechtkomt. "Ondernemers moeten niet in de knoei komen met hun buurtcirkel omdat daar een particulier komt wonen die over de geur gaat klagen."

Integriteit

In de vierde en laatste stelling van het debat ging het om integriteit met daarbij de vraag: Scherp de integriteitscode aan en laat nieuwe raadsleden screenen.

"Ik denk dat dit onderwerp op lokaal niveau allemaal nog wel meevalt. Er is mij nog nooit een appartement aangeboden", opende Kees van Aert. Om maar de schijn voor te blijven, is het APB wel voorstander van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Dat is een document waarmee de Minister van Justitie verklaart dat uit onderzoek is gebleken dat de aanvrager geen strafbare feiten op zijn naam heeft staan die relevant zijn voor de uitoefening van de functie. Björn Vaarwerk: "Ook Ons Etten-Leur heeft voor iedereen op de kieslijst een VOG aangevraagd."

Toch blijft integriteit in de ogen van de meeste partijen een momentopname. Dat vindt bijvoorbeeld ook D66. Ron Dujardin: "Ik ben wel van mening dat partijen bij de kandidaatstelling van hun leden eerder hun verantwoordelijkheid moeten nemen of ze in durven te staan voor de mensen die op de lijst plaatsnemen." Voor Frank Vrolijk van de VVD mag het net iets meer zijn dan een momentopname. "Tussentijds kan er ook getoetst worden. Mensen kunnen veranderen, omstandigheden kunnen veranderen. We moeten het vertrouwen van de burger in de politiek verbeteren." Louis Roks: "Integriteit zit in het gedrag wat je vandaag en morgen laat zien. Dat is in Etten-Leur echt niet slecht geregeld." Ronnie Buiks sluit zich daarbij aan. "In de huidige raad heerst gelukkig een sfeer waarbij men elkaar corrigeert. Laten we vooral onze tijd steken in beleid maken voor onze burgers."

Volgens Hans Wierema van de PvdA moet tussentijds de discussie wel gaande gehouden worden. "Een VOG lost niets op, dat is geen garantie. In een vorige raadsperiode in Etten-Leur is bij onze partij een wethouder uit de bocht gevlogen, dat had die VOG nooit voorkomen." Dennis Aerts van GroenLinks tot besluit: "Of een persoon integer is zie je eigenlijk pas als hij in zijn functie gaat komen."

Voorspelling

Tot slot van het debat werd alle deelnemers gevraagd een voorspelling te doen over het aantal zetels dat zij met hun partij bij de gemeenteraadsverkiezingen gaan binnenhalen. Nadat zes van de acht partijen die voorspelling hadden gedaan, stond de teller reeds op 35 zetels. En dat terwijl er in Etten-Leur op woensdag 21 maart toch echt maar 27 zetels te verdelen zijn...[l]

Dennis Aerts van GroenLinks (links) en Hans Wierema verdedigen elkaars verkiezingsprogramma. FOTO'S PETER HOUTEPEN