Molen De Lelie aan de Geerkade in Etten-Leur-Noord
Molen De Lelie aan de Geerkade in Etten-Leur-Noord Peter Struys

West-Brabantse Molendag op de Etten-Leurse molens

ETTEN-LEUR - Op zondag 25 maart van 10:00 tot 17:00 uur is het weer zover. Voor molenaars en andere molenliefhebbers gaan de deuren weer open voor de 27e West-Brabantse molendag. De laatste jaren zijn er in West-Brabant belangrijke ontwikkelingen geweest op het gebied van molenbehoud. Molens zijn gerestaureerd of worden op dit moment gerestaureerd. Op dit moment telt het westelijk deel van de provincie 28 molens, die bijna allemaal maalvaardig zijn en daarnaast zijn er de rompen en de molenrestanten.

In Etten-Leur zullen alle drie de molens actief worden ingezet bij deze molendag. We hebben de rijkdom om drie maalvaardige molens te bezitten hier in Etten-Leur en ook nog een molenromp.

Molen De Lelie

Deze molen ligt nu tussen twee grote woonwijken in en trekt hierdoor enorm veel belangstelling. Vanaf januari 2009 wordt hier ook consumptiemeel gemalen dat geschikt is om er brood en/of pannenkoeken van te bakken. De molen heeft maar één koppel stenen en produceert zeer regelmatig meel. Sinds 2011 malen we echte Etten-Leurse tarwe van Jack Verhulst en rogge en spelt van Ruud Vermunt. In 2017 hebben we 4500 kg. tarwe gemalen naar meel, dat ook weer is verkocht. Sinds enkele jaren malen we ook rogge. Hiervan hebben we een broodmix, boerenbruin, gemaakt, die een specifieke ouderwetse smaak heeft. Ook met de eigen Lelie’s Trots worden vele broodjes gebakken. Aan het reeds uitgebreide assortiment is de zelf geproduceerde muesli toegevoegd. Ook speltkoeken van ons eigen speltmeel zijn verkrijgbaar. In 2017 hebben we in de molen meer dan 3000 bezoekers gehad. Scholen, verenigingen, buurtverenigingen en passanten ontdekten de gastvrijheid van deze molen en komen ook regelmatig terug. Zeker zal op deze dag meel te koop zijn en graan gemalen worden. De trotse molenaars van molen De Lelie zijn Jan van der Reijt, Ton Meulenbroeks, Jan-Leen van Immerzeel en Fer van Bergen. Daarnaast zijn er enkele leerling-molenaars in opleiding. Ook zullen we voor de kinderen pannenkoeken bakken en de ouders kunnen ondertussen genieten van een kopje koffie.

De Zwartenbergse molen

Deze molen is het type van een ronde stenen grondzeiler en deze maalt water: het is een poldermolen, die vroeger gebruikt werd om de Zwartenbergse polder droog te malen. Het water uit de polder werd in de Leurse haven gemalen, die vervolgens afliep naar de Mark. De molen is nog steeds maalvaardig en kan deze functie nog steeds uitvoeren. De huidige molen is in 1889 gebouwd nadat in 1888 de voormalige molen was afgebrand. Die molen dateerde van 1721. De Zwartenbergse molen is tevens ook de grootste molen van Noord-Brabant met een wieklengte van 28,40 meter. Tevens is het de enige stenen poldermolen in Noord Brabant, die nog steeds maalvaardig is. Molenaar Christ Baeten zal u van harte ontvangen en u graag alles uitleggen over deze unieke en bijzondere molen.

De Bisschopsmolen

Deze molen staat aan de Bisschopsmolenstraat en is één van de oudste molens in West-Brabant. Hij dateert van 1744. Drie koppels molenstenen zijn hier nog steeds aanwezig en worden nog regelmatig gebruikt. Onlangs heeft deze molen een restauratie ondergaan en is weer helemaal in orde. [l]

Molen De Lelie aan de Geerkade in Etten-Leur-Noord