Voorjaarsuitstapje Heemkundekring Jan uten Houte

ETTEN-LEUR - Zaterdag 24 maart gaat het Voorjaarsuitstapje van de Heemkundekring naar Bergen op Zoom. Een stad met een uitgebreide historie en prachtige monumentale bouwwerken in de directe nabijheid van onze gemeente. Een stad waar wij vanuit Etten-Leur niet zo snel naar toegaan. Vandaar nu de gelegenheid.

In de ochtend gaan we onder leiding van een gids een gedeelte van de binnenstad van Bergen op Zoom bezoeken, zoals de Gevangenpoort, de Gertrudiskerk en de Synagoge. Alle locaties zijn ook liggen op korte loopafstanden. De lunch is op eigen gelegenheid en kan in de binnenstad worden genuttigd. In de middag wordt het Markiezenhof onder leiding van een gids bezocht. Na de rondleiding is er gelegenheid om op eigen gelegenheid verder het Markiezenhof in te gaan dan wel de binnenstad te bezoeken. We vertrekken per bus om half tien uit Etten-Leur. Vertrekplaats is voor het politiebureau, al waar vrij kan worden geparkeerd. rond half zes zijn we weer terug in Etten-Leur. Meer informatie kan men vinden op www.hetwithof.nl. In tegenstelling tot eerder informatie kan aanmelden nog tot en met donderdag 22 maart bij infoheemkunde@janutenhoute.nl of via 0655148695.

Inloopavond genealogie
Op woensdagavond 4 april verzorgt Maarten Bicknese, vanaf half acht in het Streekmuseum Etten+Leur, een lezing over Kasteelvrouwe Francoise Tilly, wie was zij?
In 1717 trouwde de schout van Etten, Leur en Sprundel met de jonge dame Tilly. Samen gingen zij op het kasteel van Etten wonen. Echter, al 15 jaar later werd zij bij haar schoonouders begraven in het protestantse kerkje van Leur (nu Trouwkerkje). Er werd een fraaie grafsteen voor hen gemaakt. Uitgaande van de gegevens op die steen vertelt Maarten Bicknese over zijn zoektocht naar haar ouders. Daarbij maakte hij gebruik van meer dan alleen de kerkboeken. De zoektocht leverde verrassende vondsten op. [l]