Op stap met de boswachter in de Pannenhoef
Op stap met de boswachter in de Pannenhoef Foto:

Op stap met de boswachter

ETTEN-LEUR - Op Tweede Paasdag, maandag 2 april, viert Brabants Landschap het voorjaar met de Dag van het Landschap en geeft daarmee het startsein voor een bruisend wandelseizoen.

De gidsen van Brabants Landschap laten u op hun eigen wijze zien hoe mooi het voorjaarslandschap kan zijn in een anderhalf uur durende wandeling. Welke dieren hebben de lente al in hun bol en wat bloeit er eigenlijk zo vroeg in het jaar?

Gratis wandelexcursies

Beleef het voorjaar en wandel mee met de boswachter. Op 14 locaties beginnen om 12.00, 13.30 en 15.00 uur wandelexcursies. De wandelingen duren anderhalf uur en zijn leuk voor jong en oud. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig.

Pannenhoef

In het voorjaar zijn de vennen geliefd bij trekvogels die uit het zuiden komen. Dat zijn steltlopers als tureluur en groenpootruiter en vogels met kortere poten als kievit en kleine plevier. Sommige zullen hier (misschien) blijven broeden, andere vliegen daarvoor (veel) verder noordelijker. Maar ze tanken hier wel bij! In de landgoedkern, bestaande uit gemengd bos met beukenlanen, vind je jaarrond alle inheemse vinkensoorten. Rond Pasen hoor je overal de 'vinkenslag'. En de angstkreet van de zwarte specht duidt erop dat hij achterna wordt gezeten door een havik.
Adres en parkeren: Buitenlokaal Zwarte Schuur, Pannenhoef 4 in Rijsbergen. U kunt parkeren bij één van de drie onder genoemde parkeerplaatsen: Vaartven (Pannenhoefsebaan), De Bak (Ettensebaan) en Lokkerberg (Oosteindseweg). Daarvandaan is het ongeveer 0,5 tot 1 kilometer lopen naar de Zwarte Schuur.

Praktische informatie

De wandelexcursies starten bij de informatiestand van Brabants Landschap bij Buitenlokaal Zwarte Schuur. Het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen helaas niet mee. Het totale programma van de Dag van het Landschap is te vinden op www.dagvanhetlandschap.nl.

Steun Natuur 'dichtbij huis'

Brabants Landschap beheert ruim 18.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. Daarnaast zet zij zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde gebieden. Een netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee maatregelen te treffen om weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen te beschermen.

Steun Brabants Landschap en word beschermer tijdens de Dag van het Landschap. U krijgt een uitgebreid welkomstpakket mee en profiteert direct van vele voordelen. Meer informatie: www.brabantslandschap.nl [l]