Solisten Paul den Otter en Maarten van den Hoven met groot koor en orkest in Passie voor de Passie 2018
Solisten Paul den Otter en Maarten van den Hoven met groot koor en orkest in Passie voor de Passie 2018 Marieke Hanegraaf

Sfeervol en passievol concert in de Lambertuskerk

ETTEN-LEUR - Vorige week zaterdag vond het jubileumpassieconcert plaats van Stichting Projectkoor Etten-Leur. Ondanks de bittere kou zat de kerk, waar het lekker warm was, vol met muziekliefhebbers, fans en familie van de zangers. Tien jaar passiemuziek door en voor Etten-Leur, dat is toch wel een prestatie.

Bij binnenkomst in de kerk viel direct de sfeervolle verlichting op, die de tableaus van de kruisweg prachtig uitlichtte. De sfeervolle en goed verwarmde kerk stonden letterlijk open voor een serene passiesfeer.

Als eerste muziekstuk was gekozen voor het werk van Joseph Haydn: De zeven laatste woorden van Christus aan het kruis, een werk, dat op dit moment weer in de belangstelling staat na een uitzending van Witteman. Het is een muziekstuk met veel afwisseling en veel tekst, door de moeilijke akoestiek soms onverstaanbaar, maar het publiek kon dit helemaal uit het verzorgde programmaboekje meelezen. De intentie was voelbaar. Iedereen was onder de indruk van het grote koor en orkest en de 6 solisten.

Indrukwekkend

De voordracht door bas-bariton Noël Casteleyn van het vijfde woord “I thirst” was indrukwekkend en dan hoor je direct waar de akoestiek van een kerk voor staat. De prachtige homogene klanken van koor en orkest maakten dat het publiek ook van binnen verwarmt werd.
Na de pauze kwam het concert tot een waar hoogtepunt. Het concertpubliek van Etten-Leur waardeert de muziek van Franck en zaterdagavond werd deze passiemuziek zo volmaakt gezongen dat er ondanks de griep geen enkele kuch in de kerk te horen was. De adem werd ingehouden. Tot op het laatst waren de emotie en overgave voelbaar.

Solisten

Ook alle zes solisten ontvingen veel waardering: Cécile Creusen in haar prachtige duet met onze nieuwe tenor Maarten van de Hoven. Deze laatste zong ook geweldig in de laatste 2 woorden van Franck. En ook nog een prachtig duet met tenor Paul den Otter. Mezzosopraan Ilse Jordan bezorgde het publiek kippenvel met haar proloog “O vos omnes”. Zeer indringend gezongen. En dan, last but not least, basbariton Ton de Kort, wat een stem en wat een mooie interactie tussen koor (het volk) en Ton (Jezus).

Geslaagde concertavond

Het projectkoor kan terugkijken op een zeer geslaagde concertavond, waar met een warm gevoel aan wordt teruggedacht. Het geeft de organisatie alle vertrouwen op meer projecten (groot of klein) door Projectkoor Etten-Leur. Houd de website dus in de gaten: www.projectkoorettenleur.nl
Wie interesse heeft om een keer mee te komen zingen kan een bericht sturen aan projectkoorettenleur@gamil.com of bellen naar 076-5034232. [l]