Frans Dingenouts treedt opnieuw op als informateur. ARCHIEFFOTO NICO KORSTEN
Frans Dingenouts treedt opnieuw op als informateur. ARCHIEFFOTO NICO KORSTEN Foto:

Week van pieken en dalen voor het APB

ETTEN-LEUR - Vreugde en verdriet lagen wel erg dicht bij elkaar in de afgelopen week voor het Algemeen Plaatselijk Belang (APB). Na de euforie over de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen vorige week woensdag, werd de partij vier dagen later geconfronteerd met het plotselinge overlijden van Ron Rosbak. Hij was de afgelopen zeven jaar actief als raadslid voor het APB.

DOOR PETER HOUTEPEN

Rosbak (57) overleed zondag in het ziekenhuis na daar te zijn opgenomen met gezondheidsklachten. "Ondanks dat wij allemaal wisten dat zijn lichaam hem regelmatig in de steek liet, komt het bericht van zijn overlijden als een donderslag bij heldere hemel", stelt het APB.

Teamplayer

Rosbak kende na een mislukte operatie aan zijn nekwervels sinds enkele jaren lichamelijke ongemakken en was hierdoor in een rolstoel beland. Tot het laatst toe was hij zeer betrokken bij zijn fractie en volgde hij de campagne naar de gemeenteraadsverkiezingen toe op de voet en stond ook op de lijst om herkozen te worden. Bij de verkiezingen van vorige week woensdag werd het APB de grootste partij van Etten-Leur en behaalde zes zetels. Rosbak werd niet met voorkeursstemmen terug in de raad gekozen. Echter, dat zou alsnog gaan gebeuren als het APB een wethouder zou leveren aan het college, wat gezien de verkiezingsuitslag voor de hand ligt.

"Met het overlijden van Ron Rosbak verliezen wij een spil uit onze fractie, een teamplayer, een man met heel veel kennis en initiatieven, een gedreven politicus, een APB-er in hart en nieren, maar bovenal een geweldig mens", zo laat de partij in een verklaring weten.

Procesbegeleider

Het bericht van de dood van Rosbak kwam kort na het nieuws dat het APB oud-gemeentesecretaris Frans Dingenouts had gevraagd de rol van procesbegeleider (informateur) op zich te nemen in een poging een nieuwe coalitie te smeden in Etten-Leur. Het APB behaalde bij de verkiezingen zes zetels. Net zoveel als het CDA, maar de christen-democraten schaarden procentsgewijs minder kiezers achter zich waardoor het APB aan zet is voor de volgende fase: het opstellen van het raadsprogramma voor de periode 2018-2022 en de vorming van een nieuwe coalitie. Op verzoek van lijsttrekker Kees van Aert gaat Dingenouts onderzoeken welke partijen met het APB samen zouden kunnen gaan in een coalitie. Frans Dingenouts is niet onbekend met het informateurschap. Onder zijn leiding ontstond vier jaar geleden ook al de - toen nieuwe - coalitie in Etten-Leur van APB, CDA en D66.

Bijeenkomst

Vanavond (woensdag 28 maart) staat een eerste openbare bijeenkomst gepland in kamer 1.04 AB van het Oude Raadhuis op de Markt. De aanvang is 19.30 uur. Kees van Aert heeft alle fracties gevraagd om met maximaal drie personen aan de bespreking deel te nemen met als doel de procedure vast te stellen om tot het nieuwe raadsprogramma te komen.[l]