De brand bij Drecht Coating Services ging gepaard met flinke rookwolken. FOTO MARCEL VAN DORST/SQ VISION
De brand bij Drecht Coating Services ging gepaard met flinke rookwolken. FOTO MARCEL VAN DORST/SQ VISION Foto: MARCEL VAN DORST/SQ VISION

'Uitsturen NL-Alert biedt geen gegarandeerde dekking'

ETTEN-LEUR - Het uitsturen van een NL-Alert biedt geen gegarandeerde dekking dat iedereen dit bericht ook krijgt. Dat zegt Marjo Peters van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant (MWB) als reactie op de alerts die heel wat mensen niet ontvingen na de brand bij Drecht Coating Services in Moerdijk, vorige week dinsdagavond.

DOOR PETER HOUTEPEN

Na het uitbreken van de brand bij het bedrijf aan de Appelweg in het havengebied van Moerdijk werden in totaal door de Veiligheidsregio drie alerts verspreid: de eerste om 19.20 uur, kort na het uitbreken van de brand; een herhalingsalert om 20.42 uur en de laatste om 22.23 uur met de mededeling dat het sein brand meester was gegeven.

Social media

Getuige de reacties op social media verklaarden veel mensen het eerste NL-Alert over de brand pas te hebben ontvangen om 20.42 uur, het herhalingsalert dus. Weer andere mensen vertelden de hele avond geen melding te hebben gehad, terwijl enkele personen aangaven juist weer wél alle alerts op hun telefoon te hebben gekregen.

Zendmasten

Volgens Marjo Peters van de Veiligheidsregio MWB is het gebied waarop de alerts waren gericht belangrijk. "In dit geval voornamelijk Moerdijk, Zevenbergen en Etten-Leur, waar de rook overtrok", vertelt zij. "Binnen dat gebied gaat de alert naar de zendmasten. Is je telefoon met een van die zendmasten verbonden, dan krijg je die alert."

Maar daarnaast is het ook een kwestie van techniek, zo geeft zij aan. "Het ligt eraan waar je bent, of je aan het bellen bent of een app aan het downloaden. Dat kan van invloed zijn, zoals ook mee kan spelen of je op 3G of 4G zit." Op die manier kan het gebeuren dat in hetzelfde huishouden een persoon wel een alert krijgt en twee anderen niet.

'De grens van het
gebied is niet keihard'

Lijn

"De grens van het gebied is ook niet keihard", besluit Peters. Op de website van de Veiligheidsregio MWB (www.veiligheidsregiomwb.nl) staat een kaartje. "Die lijn lijkt heel hard, maar is dat niet." Het systeem biedt volgens Peters geen gegarandeerde dekking. "Dat hebben we ook al eens richting het ministerie aangegeven, maar blijkbaar is dat niet 1-2-3 opgelost."

Loods

De grote brand bij Drecht Coating Services in het havengebied van Moerdijk brak uit in een loods van vijftig bij honderd meter en ging gepaard met flinke rookontwikkeling. De rook trok ten zuiden van Moerdijk richting Zevenbergen, Etten-Leur en Breda-Noord.

De brandweer was met veel materiaal aanwezig om het vuur te bestrijden.[l]

Grote brand bij Drecht Coating Services in Moerdijk. FOTO MARCEL VAN DORST/SQ VISION