In de eigen omgeving rekenen en wiskunde gebruiken.
In de eigen omgeving rekenen en wiskunde gebruiken. Foto:

Rekendag op de Toverlaars

ETTEN-LEUR - Basisschool De Toverlaars deed op woensdag 28 maart voor het eerst mee aan de Grote Rekendag.

Tijdens de Grote Rekendag werken de kinderen aan hun wiskundige geletterdheid, dat betekent dat de eigen omgeving aanleiding geeft om rekenen/wiskunde te gebruiken en te ontwikkelen.

Verhuizen

Een pakhuis in de school stond daarbij centraal. In de groepen 1/2 werd gewerkt vanuit het idee van verhuizen. 'Ik heb hier een doos, hoeveel spullen passen erin? Hoe kan ik dat makkelijk tellen?' Het begrip turven kwam hier aan bod.

In de groepen 3/4 kwam ook weer het handig tellen aan bod. 'Hoeveel wc rollen passen er in deze doos? Welke som hoort erbij? Kun je er een keersom van maken?' De kinderen kwamen er achter dat soms de doos niet helemaal goed vol kan omdat er te weinig ruimte is voor een hele wc rol.

In de groepen 5/6 werd er gewerkt met gewicht. Vul een schoenendoos zodat alles wat erin zit één kilogram weegt.

In groep 6 van juf Daniella kregen de groepjes drie keer een tussenmoment om te wegen. Er was daar één groepje heel dichtbij; bij de laatste poging woog hun doos met inhoud 998 gram.

In groep 6/7 werd bekeken hoe je het beste een bal kunt verhuizen, wat voor doos heb je daar voor nodig?

In groep 7 van juf Fieke werd bekeken hoeveel rekenboeken er in een verhuisdoos passen. Wel handig als je rekening houdt met de handgrepen.

In groep 8 werd gewerkt vanuit onderzoeksvragen, opgesteld door de leerlingen zelf. Nog best lastig. Er kwamen vragen naar voren zoals: als ik een Volkswagen bus heb met een laadvermogen van 900 kilo, hoeveel dozen van 50 kilo kan ik meenemen? En een gezamenlijke onderzoeksvraag: Wat is sneller, de doos doorgeven of steeds zelf naar boven brengen?

Leerlingen en leerkrachten van de Toverlaars hebben enthousiast en intensief gewerkt. [l]