Activiteiten Heemkundekring mei

ETTEN-LEUR - Op 4 april wordt in het Streekmuseum Etten-Leur, in het kader van de Genealogie-avond, door Maarten Bicknese vertelt over Kasteelvrouwe Francoise Tilly.

In 1717 trouwde de schout van Etten-Leur en Sprundel met de jonge dame Tilly. Samen gingen zij op het kasteel van Etten wonen. Echter, al 15 jaar later werd zij bij haar schoonouders begraven in het protestantse kerkje van Leur (nu Trouwkerkje). Er werd een fraaie grafsteen voor hen gemaakt. Uitgaande van de gegevens op die steen vertelt Maarten over zijn zoektocht naar haar ouders. Daarbij maakte hij gebruik van meer dan alleen de kerkboeken. De zoektocht leverde verrassende vondsten op. De avond is gratis en start om 19.30 uur in het museum aan de Markt 59.
Op 9 mei is er ook een inloopavond.

Boekenkraam
Tijdens de Oranjemarkt in Etten en de Havenfeesten op de Leur staat er weer een boekenkraam van onze Heemkundekring alwaar diverse boeken tegen sterk gereduceerde prijzen kunnen worden afgenomen.

Week van de Begraafplaats
Tijdens deze week, 26 mei tot en met 3 juni, is er extra aandacht voor onze nieuwe gedenkparken: Begraafplaats Binnentuin nabij de VanGoghKerk en de Begraafplaats aan de Stationsstraat. Er worden rondleidingen verzorgd en er is een tentoonstelling in de Lambertuskerk.
Op woensdagavond 30 mei wordt in de kerk om 19.30 uur een lezing gegeven met als titel ‘Tussen Kunst en Kist’ door Cees Mertens van Terebinth over de karakteristiek van onze ‘Gedenkparken’ en door Ad de la Mar, die docent is Funeraire Cultuur, over: ‘Graven, te ku(n)st en te keur’.
Heel vroeger werden mensen buiten de gemeenschap begraven, maar later ontstonden kerkhoven rond de kerk. In onze tijd zijn begraafplaatsen vaak weer buiten de bebouwing te vinden. We stappen chronologisch door de tijd en zien grafmonumenten in tal van stijlen en vormen. U hoort over gotiek en neogotiek, over classicisme en neoclassicisme. En u ziet een obelisk, een cippus, een grafkapel en een mausoleum.
Daarna worden er twee onderwerpen uitgelicht: de grafkelders van Oranje-Nassau in Nederland en kunst op de buitenbegraafplaats. We eindigen vrolijk met Der lustige Friedhof in Kramsach, Oostenrijk.
Meer informatie op www.hetwithof.nl[l]