Prachtige boekvouwkunst van Schaduwlichtje.
Prachtige boekvouwkunst van Schaduwlichtje. Anne Fey

Nederlands Drukkerij Museum

ETTEN-LEUR - Deze maand is het Nederlands Drukkerij Museum, gevestigd op Leeuwerik 8 te Etten-Leur, op twee zondagen geopend, nl. 8 april (museumweekend) en 22 april. Uiteraard is het museum ook geopend elke dinsdag- t/m vrijdagmiddag.

Op de begane grond is de drukkerszaal te bewonderen. In deze grote drukkerszaal werken alle drukpersen en is het mogelijk om zelf afdrukken te maken. Het bijzondere van dit uniek museum is dat werkelijk alle facetten van het oude, ambachtelijke boekdrukvak te zien zijn en men zich er kan verbazen over het feit dat het allemaal begon in 1445 met de uitvinding van een losse loden letter door Johannes Gutenberg. U kunt dit ook zien in “het oude drukkerijtje” uit de jaren ’40 van de vorige eeuw, voorzien van zetbokken, gevuld met loden letters en oude drukpersen.
Kinderen gaan bij een bezoek aan het museum 'aan het werk' met losse letters en diverse drukpersen. Een doe-museum dus.

Tentoonstelling
Op onze tentoonstellingsruimte zijn momenteel kunstwerken te bewonderen van Afke Posthuma en Anne Fey (pseudoniem Schaduwlichtje). De werken van beide kunstenaressen zijn uiterst uniek en origineel te noemen en zelden vertoond in Nederland. Afke Posthuma experimenteert succesvol met Ecoprint op papier en zijde. Schaduwlichtje is een fenomeen met haar perfectionistische boekvouwkunst. Beide vrouwen werken op een zeer hoog niveau in een discipline, waarin ze op eenzame hoogte staan. Hun kunstwerken krijgen in het museum een onderkomen voor een geruimere tijd, zodat de onderwerpen ook steeds gaan wisselen, zodra nieuw materiaal beschikbaar komt.

Informatie
Het Nederlands Drukkerij Museum is te vinden aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur. Het museum is open op dinsdag-, woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag en op de zondagen 8 en 22 april, telkens van 13.00 uur tot 16.30 uur.
Meer informatie: www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu[l]

Prachtige boekvouwkunst van Schaduwlichtje