De Van Gogh Kerk was een mooi decor voor Salon Van Gogh. FOTO ED MICHELS
De Van Gogh Kerk was een mooi decor voor Salon Van Gogh. FOTO ED MICHELS Foto:

Salon Van Gogh oogst veel waardering

ETTEN-LEUR - In Etten-Leur ligt het zaad van de carrière van Vincent van Gogh. Hier had hij zijn eerste atelier, hier liet hij zich voor het eerst registreren als kunstschilder. Afgelopen vrijdag, 30 maart, werd Van Goghs' 165e verjaardag op grootse en meeslepende wijze gevierd in Etten-Leur.

Onder leiding van tv-presentator Cornald Maas vond in de Van Gogh Kerk de talkshow Salon Van Gogh plaats. Niet de minste gasten schoven aan. Onder hen Axel Rüger, algemeen directeur van het Van Gogh Museum in Amsterdam. Ook hij gaf nog maar een keer aan dat Van Goghs' relatief korte verblijf in Etten in 1881 belangrijk is geweest voor zijn ontwikkeling, zowel als mens en als kunstenaar.

Vlot

Andere gasten aan tafel waren historicus Willem-Jan Verlinden, etnograaf Gerard Rooijakkers, grafisch ontwerpster Wanda van Riet, 'schoenmaker' Maarten van Drunen en cuisinier Roland Peijnenburg. Zij bespraken de betekenis van Vincent van Gogh in het heden, verleden en de toekomst: vlot, informatief en er viel ook het nodige te lachen.

Sneaker

De Salon, die na eerdere edities in Zundert en Nuenen in Etten-Leur voor de derde keer werd gehouden, kende enkele primeurs. Zo werd er een wel heel bijzondere Brabantse Van Gogh sneaker gepresenteerd. Als referentie naar de wereldberoemde schilderijen Zonnebloemen en De Aardappeleters zijn in de zool van de schoen zonnebloempitten en aardappelzetmeel verwerkt. Van Drunen Schoenfabriek ontwikkelde eerder al aan de hand van het ontwerp van Tomas Snels voor zowel dames als heren een unieke 'degelijke' Vincent van Gogh schoen met een print van Van Goghs' Amandelbloesem.

Erfgoed

Het enthousiasme over deze schoen triggerde Maarten van Drunen om door te gaan met innoveren. De Van Gogh schoenen zijn in zo'n 25 schoenwinkels te koop en staan ook in Japan in de etalage. Vanaf komende week zal deze ook in de Etten-Leur City Shop op Markt 4 te bewonderen zijn. De nieuwe sneaker gaat de komende maanden in productie. De verkoop van alle Vincent van Gogh schoenen komt deels ten goede aan het behoud van het erfgoed van Van Gogh in Brabant.

Ook werd tijdens de Salon door Gerard Rooijakkers bekendgemaakt dat er in 2020 een opera rondom Vincent van Gogh zal worden opgevoerd in het Evoluon te Eindhoven. De spektakelopera zal Vincent's Homeland gaan heten, een samenwerking met Van Gogh Brabant.

Experience

Tijdens de talkshow werd ook nog kort stilgestaan bij de plannen van Van Gogh Etten-Leur voor een zogenoemde experience in de kerk.

De alles bij elkaar 155 bezoekers van de Salon werden getrakteerd op een voorschotje in de vorm van videoprojecties door VJ Michelle van Mill. Een bijna betoverend en kleurrijk spektakel dat volgens velen smaakt naar meer.[l]