Deze mensen vertegenwoordigen de bevolking de komende vier jaar. FOTO FRANS VAN DER BOM
Deze mensen vertegenwoordigen de bevolking de komende vier jaar. FOTO FRANS VAN DER BOM Foto:

Nieuwe gemeenteraad Etten-Leur legt eed af

ETTEN-LEUR - De nieuwe gemeenteraad van Etten-Leur is donderdag geïnstalleerd. Dat gebeurde twee dagen nadat afscheid was genomen van de raadsleden die niet herkozen werden of er zelf voor gekozen hadden niet meer terug te keren voor een nieuwe raadsperiode van vier jaar.

DOOR PETER HOUTEPEN

Zowel de nieuwe als de raadsleden die gebleven zijn, legden donderdag de eed af bij burgemeester Miranda de Vries.

Belang

Hieraan voorafgaand benadrukte De Vries nog eens het belang van de raadsleden. "De gemeenteraad, en niet de burgemeester, is het hoogste gezag van de gemeente. Zij stellen de kaders, zij vertegenwoordigen de bevolking en controleren het bestuur ofwel de wethouders, en of zij de taken volgens de gestelde kaders uitvoeren."

'De raad is het hoogste gezag van de gemeente'

Alfabetisch

Geheel volgens de wetgeving vond de beëdiging van de raadsleden per persoon plaats en in het geval van Etten-Leur in alfabetische volgorde. Dat nam vanzelfsprekend enige tijd in beslag.

Van de 27 benoemde raadsleden waren er 26 aanwezig. Wilfred van der Linden was voor het Algemeen Plaatselijk Belang (APB) verhinderd vanwege verblijf in het buitenland. De ondernemer zal op een later tijdstip worden beëdigd.

Gezichten

Van der Linden is overigens een van de tien nieuwe gezichten in de gemeenteraad 2018-2022. De andere negen zijn Erik Hommel (APB), Jurgen van Hulst (CDA), Denise Huijbregts, Jacqueline Trouw, Eric Menheere (Ons Etten-Leur) Anita Meeuwissen (VVD), Dennis Aerts, Simon Jacobs (GroenLinks) en Carola Groenen (D66).

Onderhevig

Overigens wordt deze gemeenteraad nog aan veranderingen onderhevig op het moment dat bekend is welke partijen de wethouders gaan leveren aan het college. Daarbij gaat zich vermoedelijk het opmerkelijke feit voordoen dat twee personen die vorige week dinsdag afscheid namen van de oude raad, dan weer terugkeren.

Het ligt namelijk redelijk voor de hand dat het APB (als grootste partij) en het CDA (als een na grootste), en beide goed voor zes zetels tijdens de verkiezingen op 21 maart, een wethouder gaan leveren aan het college. Voor het APB wordt dat zo goed als zeker Kees van Aert en voor het CDA vermoedelijk de huidige zittende wethouder Jan van Hal.

Ingevuld

Als het zover komt verlaten zij dus weer de gemeenteraad en mogen hun plaatsen ingevuld worden met mensen namens hun partij. in het geval van het APB zou dan normaal gesproken de vorige week afscheid genomen hebbende Simon de Hoon weer terugkeren en bij het CDA is dat Kitty Hoevenberg. Ook zij werd vorige week nog met bloemen uitgezwaaid.[l]