52 wachtwoorden gemeente Etten-Leur gelekt

ETTEN-LEUR - Op de zoekmachine voor gelekte Nederlandse wachtwoorden, die sinds donderdag weer bereikbaar is, blijken ook 52 accounts van de gemeente Etten-Leur te staan.

DOOR PETER HOUTEPEN

De data zijn afkomstig uit tientallen grote datalekken van de afgelopen jaren, onder meer van Dropbox, Facebook en LinkedIn. In totaal gaat het om 1,4 miljard e-mailadressen en bijbehorende gekraakte wachtwoorden, waarvan 3,3 miljoen Nederlandse wachtwoorden. Het is niet bekend of het om oude of actuele wachtwoorden gaat.

Brief

Raadslid Richard Weijers van het CDA heeft over de gelekte wachtwoorden een brief geschreven aan het college van burgemeester en wethouders. Bij het nader inspecteren van de gelekte e-mailadressen en wachtwoorden viel het hem op dat er ook enkele tussen stonden van (oud-)collegeleden.

Acties

Het raadslid wil van het college weten of zij op de hoogte is van deze datalekken en welke acties zij gaat ondernemen om te voorkomen dat er weer wachtwoorden lekken. Ook vraagt Weijers zich af of het college in beeld kan brengen of door het lekken van wachtwoorden de gemeente Etten-Leur in de problemen is gekomen omdat derden oneigenlijk toegang hebben gekregen tot accounts of systemen van de gemeente.[l]