Ondanks de desillusie van het eerste weekend kijkt de organisatie van Eventing terug op een mooie afsluiting. FOTO GNS-FOTOGRAFIE
Ondanks de desillusie van het eerste weekend kijkt de organisatie van Eventing terug op een mooie afsluiting. FOTO GNS-FOTOGRAFIE Foto: Gerard Schonenberg

Tweede wedstrijddag Eventing maakt veel goed

ETTEN-LEUR - De organisatie van Eventing Etten-Leur kijkt terug op een geslaagd paarden- en ponyevenement ondanks het feit dat de eerste van twee wedstrijddagen moest worden afgelast.

DOOR PETER HOUTEPEN

Maandenlang was met man en macht toegewerkt naar een heel mooie wedstrijd voor de eerste twee weekenden in april. Op zaterdag 31 maart werden de laatste puntjes op de i gezet voor de eerste wedstrijddag op Tweede Paasdag. "Het was eigenlijk alleen nog broodjes smeren, het geluid installeren en enkele standhouders inrichten die alvast zouden komen", blikt Mieke Leppens, voorzitter van Eventing Etten-Leur, terug.

Onbegaanbaar

Alles leek in kannen en kruiken totdat het die zaterdag aan het eind van de middag begon te regenen en de nacht die erop volgde ook. Waar iedereen voor vreesde werd werkelijkheid: het was nat, zeg maar gerust kletsnat, de dressuurringen op de wedstrijdterreinen in de omgeving van het Schuitvaartjaagpad waren onbegaanbaar geworden, de springring ondergelopen en delen van het crosstraject een grote modderpoel. Het bestuur werd zondagochtend bij elkaar geroepen. "We konden niet anders besluiten dan de wedstrijddag niet door te laten gaan. Dat was geen gemakkelijk besluit", verzucht Leppens. "Maar de veiligheid van ruiter en paard staan te allen tijden voorop, en ook naar de grondeigenaren toe vonden we het geen optie om onder deze condities tweehonderd combinaties te laten starten."

'Het was nat, zeg maar gerust kletsnat'

Genieten

Het begrip voor de beslissing was vanuit alle hoeken hartverwarmend, aldus de voorzitter. "En gelukkig hadden we nog onze tweede wedstrijddag op zondag 8 april."

De woensdag hieraan voorafgaand werd besproken wat er nog nodig was aan voorbereidingen. Gelukkig werd het donderdagavond droog en vrijdag en zaterdag zelfs heel mooi weer. "Dus we konden van start en wat een geweldige mooie dag is het zondag geworden met de ponyruiters in de klasse B- L en M en de klasse B paarden. Met blije gezichten, trotse ruiters en amazones en veel publiek dat over het hele traject verspreid kon genieten van de prestaties en het heerlijke voorjaar."

'Gelukkig hadden we nog onze tweede wedstrijddag'

Hindernissen

"Ondanks de desillusie van het eerste weekend kijken we terug op een hele mooie afsluiting", vervolgt Mieke Leppens. Namens het hele Team Eventing Etten-Leur wil zij dan ook iedereen bedanken voor het begrip en de geweldige medewerking op de tweede wedstrijddag. "Tevens hopen we volgend jaar vanzelfsprekend weer beide dagen van start te kunnen gaan zodat we een aantal mooie nieuwe hindernissen, die nu niet aan bod zijn gekomen, toch weer kunnen presenteren."[l]