Van de gemeente hoeft Juul Bouman niet te stoppen, maar aanpassen aan de klager ziet hij niet zitten. FOTO PETER HOUTEPEN
Van de gemeente hoeft Juul Bouman niet te stoppen, maar aanpassen aan de klager ziet hij niet zitten. FOTO PETER HOUTEPEN Foto:

Juul Bouman na klacht weg onder de Moeierboom

ETTEN-LEUR - Plotseling stond er vrijdag een bord onder de Moeierboom op de Markt in Etten-Leur met de tekst: 'Helaas geen accordeon spelen meer in verband met klacht'. Juul Bouman, die regelmatig zijn accordeonkunsten vertoonde op deze locatie, liet op deze manier weten zijn activiteiten ter plaatse zelf stop te zetten. Hij werd vorige week aangesproken door een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) met de mededeling dat er één enkele klacht over hem was binnengekomen.

DOOR PETER HOUTEPEN

Maandenlang speelde Juul Bouman op de Markt op zijn vaste plekje bij de Moeierboom. Het geld wat hij kreeg van passanten, schonk hij altijd aan een goed doel. Met zijn hulp heeft Stichting Ijgenwys en Anders vier spellen voor de tovertafel kunnen aanschaffen. Het geld wat hij de laatste tijd dank voor zijn accordeonliedjes ontving, ging naar KiKa.

Facebook

Op Facebook plaatste hij vrijdag een bericht. "Lieve vrienden, ik ga gewoon door met spelen. Jammer genoeg geen Markt meer, maar er zijn ergere dingen in het leven. Van de gemeente hoef ik niet te stoppen, maar moet mij aanpassen aan de klager en moet dan minder tijd spelen, niet dezelfde liedjes en mijn geluidsniveau drastisch minderen. Zo ben ik niet vrij om te spelen en heb ik er geen zin meer in. Het gaat helemaal niet om mijn spelen, maar ik wilde graag zoveel mogelijk geld generen voor KiKa en doe dat nu via braderieën en jaarmarkten, waar ik welkom ben."

Gedoogvergunning

Van de gemeente hoeft Bouman niet te stoppen met spelen, maar moet hij zich aanpassen aan de klager. Het Facebookbericht en de actie riepen reacties op bij mensen in en rond Etten-Leur. Zo startte raadslid Clasien de Regt van Leefbaar Etten-Leur meteen een petitie onder de titel 'Laat Juul muziek maken'. Daarnaast heeft De Regt namens Leefbaar Etten-Leur een brief aan het college van burgemeester en wethouders gestuurd. Het raadslid betreurt het dat één klacht de hobby van iemand kan laten stoppen. "We vinden het belangrijk dat Juul zijn muziek kan blijven delen met onze inwoners. We weten dat Bouman een gedoogvergunning had en de handhavers blijkbaar niet anders konden. Maar dan nog hadden de handhavers ook anders kunnen handelen. Op deze manier is gekozen voor de makkelijkste weg", aldus Clasien de Regt.

Permanent

Daarnaast stelt zij nog een viertal vragen aan het college. Ze is benieuwd of de klager echt een punt heeft of dat de klacht is ontstaan uit jaloezie. Daarnaast wil ze weten hoe Bouman een permanente vergunning kan krijgen en of er een mogelijkheid is dat met een gedoogvergunning klagers niet zo makkelijk hun zin krijgen. Als laatste vraagt ze of de gemeente in gesprek kan gaan met Bouman om iets te regelen zodat hij in het openbaar gebied muziek kan blijven maken, zonder beperkingen.[l]