Zo’n 120 motorrijders gingen van start om de 200 kilometer lange rit af te leggen. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Zo’n 120 motorrijders gingen van start om de 200 kilometer lange rit af te leggen. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto: Stella Marijnissen

Speedy Gonzales promoot motorrijden in clubverband

ETTEN-LEUR - Het was wellicht te danken aan de worst die elk jaar door motorclub Speedy Gonzales uit Etten-Leur aan de heilige Clara wordt geofferd, dat de open toer rit voor motorrijders zondag verreden kon worden op een vlekkeloze, zonnige dag met aangename temperaturen. Tevens werd een promotieactie gepresenteerd, om motorrijders warm te maken voor het rijden in clubverband.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Zo'n 120 motorrijders gingen 's morgens van start bij café Roeloffs op de Leur om de 200 kilometer lange rit af te leggen. De route was zoals gebruikelijk uitgezet voor een ontspannen rit binnendoor. Over West-Brabantse wegen ging het naar Ossendrecht om daar te pauzeren. Vervolgens via de Oesterdam en een stukje België weer terug naar Ossendrecht voor een tweede stop, om daarna huiswaarts te rijden.

Toerclub
Twintig leden van Speedy Gonzales waren tijdens de open toer rit actief om alles in goede banen te leiden. Bij hen kon er ingeschreven worden, zij regelden het verkeer bij start en finish en bemanden de stopplaats. De deelnemers aan de rit hoefden geen lid te zijn van de club. Daarnaast werd op deze dag een actie gepresenteerd door het promotieteam dat in maart van dit jaar is opgericht. Het is de bedoeling dat die drie jaar gaat gelden. Peter Donkers, bestuurslid en lid van het promotieteam vertelt: "Er komen steeds meer motorrijders en alleen rijden is vaak minder leuk. We zijn een toerclub en onze leden vinden het plezierig om gezamenlijk te rijden. Dat is onze passie en dat willen we graag promoten." Met de actie kunnen motorrijders drie keer gratis deelnemen aan een rit in clubverband.

Enthousiast
Het promotieteam heeft flyers gemaakt en presenteert deze in displays die verspreid worden in West-Brabant en een deel van België. "Het is de bedoeling dat de displays in motorzaken, kledingspeciaalzaken en rijscholen worden geplaatst en we hebben al diverse ondernemers benaderd. Ze reageerden heel enthousiast", zegt Donkers. Louis Oomen, toercommissielid en lid van het promotieteam, vult aan: "We willen mensen de kans geven om van de sfeer van toertochten te proeven. Gezamenlijk rijden, in groepjes van ongeveer zes motoren. Niet meer. Dat is voor de veiligheid en de gezelligheid. Onderweg kom je elkaar toch wel weer tegen."

Worst
Naast de maandelijkse ritten wordt er eenmaal per vier weken een clubavond georganiseerd. Voor de gezelligheid maar ook om kennis en kunde op te frissen. Verder worden er door het jaar heen activiteiten georganiseerd en wordt er een paar keer per jaar een weekend in het buitenland doorgebracht. Bij de eerste toer van het jaar wordt er worst geofferd aan Clara, de heilige die zorgt voor mooi weer. In een heus kapelletje krijgt Clara voor haar voeten een mand met acht kilo worst. "Van de Keurslager, en dat is belangrijk, dan werkt het beter", lacht Donkers. De worsten gaan daarna uiteraard naar het goede doel: de voedselbank in Etten-Leur.

Gemoedelijk
De uitstraling van Speedy Gonzales is volgens Louis Oomen gemoedelijk en gezellig. "We hebben een diversiteit aan motoren, alles wat rijdt is welkom, ook motoren met zijspan. En de leeftijd van de deelnemers doet er niet toe, of je nu 20 jaar bent of 80." Informatie is te vinden op website en contact kan via promotie@mcspeedygonzales.nl of Louis Oomen, telefoon 076-501 68 16.[l]

Afbeelding