De burgemeester in gesprek met enkele deelnemers aan de Creatieve werkplaats.
De burgemeester in gesprek met enkele deelnemers aan de Creatieve werkplaats. Foto:

Burgemeester bezoekt Creatieve werkplaats

ETTEN-LEUR - Burgemeester Miranda de Vries heeft tijdens haar kennismakingstocht door Etten-Leur een bezoek gebracht aan de de Creatieve werkplaats. Hier komen mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers op maandag om de twee weken bij elkaar.

DOOR PETER HOUTEPEN

De Creatieve werkplaats, in wijkgebouw Ut Praotuis in de wijk Banakkers, behoort tot een van de activiteiten voor de realisatie van een dementievriendelijke gemeente en is ongeveer drie jaar geleden ontstaan. Vertegenwoordigers uit verschillende zorginstanties spraken toen mee over de mogelijkheden om dementerende medeburgers zoveel en zolang mogelijk mee te laten participeren in de samenleving.

Workshops

De werkplaats is opgezet naar een idee van Jeanne Koevoets. Het is een ontmoetingsplek voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers. Lokale kunstenaars bieden om beurten telkens vier workshops aan. Het gaat om allerlei creatieve activiteiten zoals schilderen, tekenen, mozaïeken, kleien enzovoorts.

Trots

De kunstenaars reiken ook ideeën en technieken aan en geven tijdens de bijeenkomst met assistentie van vrijwilligers hulp waar nodig. Elke kunstenaar heeft zijn of haar eigen technieken. Zo worden er collages gemaakt met soms verbluffende resultaten. Docente Joke Roks is trots op wat ze met deze groep bereikt. "Het mooiste van dit werk is dat de mensen blij en voldaan naar huis gaan."

Applaus

Aanvankelijk was de Creatieve werkplaats bestemd voor dementerende mensen en hun mantelzorgers. Gaandeweg bleek deze activiteit toch meer geschikt voor mensen met lichte geheugenproblemen en ouderen die niet meer terecht kunnen bij reguliere creatieve cursussen en toch graag creatief bezig zijn en tevens sociaal contact willen hebben met anderen. Samen bezig zijn is dan bij uitstek geschikt om het gevoel te krijgen dat er toch nog allerlei dingen zijn die wel kunnen. Vrijwilligers en deelnemers werken samen en dit blijkt een prima manier om mensen met geheugenproblemen mee te laten doen in de samenleving. Burgemeester Miranda de Vries gaf de bijeenkomst deze keer nog meer glans door haar aanwezigheid. Ze nam alle tijd en ging met iedereen in gesprek, wat alom gewaardeerd werd. Toen ze na de pauze vertrok werd ze spontaan door de deelnemers met applaus bedankt voor haar aanwezigheid.

Bij de Creatieve werkplaats is momenteel ruimte voor nieuwe deelnemers. Meer informatie bij Jettie van Agtmaal, 06-28 08 35 40 of per mail: jettie.van.agtmaal@surpluswelzijn.nl [l]