Veel toerrijders hebben de datum van zondag 6 mei al met grote letters in hun agenda staan. ARCHIEFFOTO NICO KORSTEN
Veel toerrijders hebben de datum van zondag 6 mei al met grote letters in hun agenda staan. ARCHIEFFOTO NICO KORSTEN Foto:

Servais Knaven Classic blijft streven naar perfectie

ETTEN-LEUR - Veel toerrijders hebben de datum van zondag 6 mei al met grote letters in hun agenda staan want dan wordt voor de zevende keer de Servais Knaven Classic (SKC) georganiseerd. De toertocht in verschillende afstanden is een initiatief van Stichting Wielertopsport Etten-Leur, die jaarlijks ook de organisatie van de Profronde Etten-Leur voor haar rekening neemt.

DOOR PETER HOUTEPEN

Vorig jaar ontving de SKC van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU), de grootste wielersportbond van Nederland, de hoogste waardering 'Extra Goed Geregeld'. Een teken dat de organisatie staat als een huis en ook door de deelnemers enorm wordt gewaardeerd. De NTFU zet zich in voor kwaliteit en veiligheid binnen de wielersport en behartigt de belangen van de sportieve racefietser, de mountainbiker en de recreatieve fietser.

Startplaats

Op 6 mei kan er al vanaf 8.00 uur gestart worden vanaf het Trivium in Etten-Leur bij handbalvereniging Internos, die hun accommodatie deze dag aan de organisatie ter beschikking stelt. Hier kunnen de deelnemers ook de nodige versnaperingen tegemoet zien alsmede een hoop gezelligheid. Ondanks de hoogste waardering van de NTFU is de Stichting Wielertopsport Etten-Leur nog verder op zoek gegaan om de tocht verder te perfectioneren door in Breda een tweede startplaats te creëren bij Decatlon. Hierdoor hoeven deelnemers komende uit de buurt van Breda niet eerst naar Etten-Leur te komen om zich voor de SKC in te schrijven.

Lussen

Dit jaar zijn er in eendrachtige samenwerking met de naamgever van de tocht, Servais Knaven, weer nieuwe routes tot stand gekomen in de vorm van lussen. Er kan gekozen worden uit een route van 60, 100 of 140 kilometer. Er zijn twee aftakkingen in de route van 140 kilometer. waardoor gekozen kan worden om de 60 of 100 kilometer te rijden. Deze routes komen weer uit op de route van 140 kilometer en uiteindelijk komen de rijders weer uit op het startpunt naar keuze, dus in Etten-Leur of Breda.

Carrière

Servais Knaven (onder andere winnaar van Parijs-Roubaix en een Touretappe) beëindigde in 2010 zijn imposante wielercarrière in Etten-Leur en als eerbetoon aan die carrière besloot de organisatie van de Profronde in Etten-Leur zijn naam aan deze toertocht te verbinden. Knaven is sedert 2011 als ploegleider in dienst van Team SKY en heeft onlangs een damesteam opgericht luisterend naar de naam APB Junior Women Development Team. Dit team zal onder leiding van ploegleider Kelvin Dekker ook deelnemen aan de SKC op 6 mei en vertrekt rond de klok van 10.00 uur.

Inschrijven

De routes van de SKC zijn te downloaden als GPX-bestand voor diverse fietscomputers. Het inschrijfgeld bedraagt 8 euro voor NTFU-leden en 10 euro voor niet-leden. Als het even kan rijdt Servais Knaven, samen met zijn gezin, zelf ook mee. Inschrijven voor de Servais Knaven Classic kan via: www.servaisknavenclassic.nl[l]