Dodenherdenking in het teken van Verzet

ETTEN-LEUR - Op 4 mei staat Nederland stil bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. In Etten-Leur staan we op verschillende plekken stil. Op 4 en 5 mei wordt er in Etten-Leur op verschillende manieren aandacht besteedt aan de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, de rol van verzet, de bevrijding en ontwikkelingen sindsdien.

Rond de klok van 18:00 uur leggen leden van het Cloveniersgilde bloemen bij de herdenkingsplaquette aan de van Goghkerk. Sinds vele jaren hebben de gildebroeders deze bijzondere gedenkplek op het Raadhuisplein geadopteerd.

Vanaf 19:15 uur vind er in het Trouwkerkje een herdenkingsbijeenkomst plaats. Hier zullen sprekers stil staan bij het thema ‘verzet’. Deze bijeenkomst is vrij toegankelijk. Aansluitend zullen de aanwezigen in een stille tocht naar het Heerma van Vos plantsoen lopen. Daar zal de burgemeester kort spreken. Natuurlijk zullen ook daar om 20:00 uur twee minuten stilte in acht worden genomen. Na afloop van de stilte zullen vertegenwoordigers van de gemeente, politiek, maatschappelijke organisaties en scholen kransen leggen.

Ook dit jaar zullen veteranen zowel in het Trouwkerkje als bij het monument aanwezig zijn. Een afvaardiging zal officieel een krans leggen om gesneuvelde kameraden te eren. Een oudgediende zal hierbij een centrale rol spelen. Ook andere veteranen worden opgeroepen aanwezig te zijn. Of en hoe ze herkenbaar zij willen zijn, is geheel naar eigen wens in te vullen. Na afloop van de kransleggingen heeft het publiek de gelegenheid om hulde te brengen bij het monument.

Dit jaar zal de Oranjestichting op feestelijke wijze Bevrijdingsdag openen met een heel kleinschalig activiteit in het Heerma van Vos plantsoen. Rond de klok van 9:00 zal onder muzikale begeleiding de vlag gehesen worden. Op die manier wil de stichting ook aandacht besteden aan het feestelijke karakter van Bevrijdingsdag. Ook hiervoor worden belangstellenden uitgenodigd aanwezig te zijn. [l]