De Brouwer
De Brouwer vv Internos

VV Internos op weg naar de 90: De Brouwerjaren

ETTEN-LEUR - In aanloop naar het 90-jarig bestaan van vv Internos deze zomer, schrijft clubicoon Jos Martens op deze Facebookpagina met regelmaat over de historie van de oudste voetbalvereniging van Etten-Leur.

Op 16 juni 1928 werd het Ettense Internos opgericht in het café van d’n Brouwer op het Moleneind. Achter deze staminee van d’n Brouwer lag een wei waarop gespeeld zou worden en dat net voldeed aan de afmetingen die de Brabantse voetbalbond stelde. Internos sloot zich aan bij de Brabantse voetbalbond en enige jaren later werd dat de RKVB. De eerste 6 jaar speelde men op dit terrein.
De dertiger jaren waren economisch gezien harde crisisjaren. Ook de jonge vereniging Internos worstelde om het bestaan. In 1933 werd een weiland van boer Luijkx (net voorbij de Beiaard) zo goed en zo kwaad als het ging als voetbalveld ingericht en werd het café van Janus Govaers het clublokaal.
’s Zondags kon hierop gespeeld worden, maar alle andere dagen was het uitsluitend het domein van het vee. Het gevolg hiervan was dat er op de voetbaldag al heel vroeg enkele bestuursleden en vrijwilligers hard moesten aanpakken om het terrein van de voornaamste ‘ongerechtigheden’ te ontdoen. Dit duurde slechts enkele jaren, want men keerde in 1939 terug op het oude nest bij d’n Brouwer. Men moest grotere velden hebben.
Tot 1997 is Café D’n Brouwer het clublokaal gebleven.
Jos Martens

De Brouwer