Oud-burgemeester tijdelijk weer aan de slag

ETTEN-LEUR - Heleen van Rijnbach-de Groot, tot vorig jaar december burgemeester van Etten-Leur, is gevraagd om als informateur op te treden bij de vorming van een coalitie in buurgemeente Moerdijk.

DOOR PETER HOUTEPEN

In Moerdijk wil het vormen van een coalitie nog niet echt vlotten. Twee eerdere pogingen hebben geen resultaat opgeleverd.

Verzet

Na de verkiezingen onderzocht in eerste instantie huidig wethouder Eef Schoneveld namens de grootste partij, Onafhankelijk Moerdijk (OM), een coalitie tussen OM, VVD en Moerdijk Lokaal, maar dat stuitte op verzet van de VVD. Van buitenaf werd toen Helmi Huijbregts, onder andere oud-burgemeester van Oosterhout, aangesteld als nieuwe informateur. Zij stelde een coalitie voor bestaande uit OM, VVD, CDA en PvdA, waarbij elke partij een wethouder zou leveren. Dit keer was OM het daar niet mee eens. De partij kon zich niet vinden in het standpunt dat de PvdA met slechts twee zetels ook met een wethouder in het college zou plaatsnemen, terwijl OM zelf zes zetels binnensleepte met de verkiezingen.

Overleg

Begin vorige week is na overleg tussen alle negen Moerdijkse politieke partijen besloten om een nieuwe informateur te zoeken. Die is nu gevonden in de persoon van Van Rijnbach. Het is de bedoeling dat de oud-burgemeester van Etten-Leur probeert een coalitie te smeden tussen OM, VVD en CDA. Zij zijn samen goed voor vijftien van de 25 zetels in de gemeenteraad van Moerdijk.[l]