Publieksopenstelling buitenlokaal de Zwarte Schuur

ETTEN-LEUR - Vanaf zondag 20 mei is buitenlokaal De Zwart Schuur iedere derde zondag van de maand (t/m september) geopend van 11.00 tot 15.00 uur. Binnen krijgt u informatie over de Pannenhoef, het natuurgebied waarin de Zwarte Schuur midden in ligt. Om 13.30 uur kunt u dan deelnemen aan een excursie in de omgeving. Hiervoor kunt u zich aanmelden bij de balie.



De Zwarte Schuur werd in 1916 gebouwd, terwijl in het bakhuisje ernaast de opzichter met zijn gezin woonde. In 1923 werd de Pannenhoef overgenomen door de familie Kölling uit Dieren, die het landgoed verder uitbreidde en villa De Arendsberg liet bouwen. In 1970 nam Brabants Landschap het landgoed over. Dankzij natuurontwikkeling floreert het gebied, met name de herstelde vennen zijn een waar vogeleldorado. Door het afwisselende landschap is de Zwarte Schuur een perfecte plek om uw wandeling te starten. Daarnaast heeft de zwarte schuur voor het gehele gezin wat te bieden. Er is bijvoorbeeld een avonturenpad waar je klauterend door het bos de leukste dingen kunt beleven.


Parkeren
Rondom het gebied zijn vier verschillende parkeerplaatsen waar u uw auto kwijt kunt. Vanuit daar is het ongeveer 10 tot 15 minuten lopen voordat u bij de Zwarte Schuur bent. Voor meer informatie kunt u onze website raadplegen.

Data openstelling
Bent u niet in de gelegenheid om op 20 mei ons buitenlokaal te bezoeken, dan bent u van harte welkom op de andere zondagen: 17 juni, 15 juli, 19 augustus en 16 september. Voor meer informatie kijk op: https://www.brabantslandschap.nl/ontdek-de-natuur/infocentra/buitenlokaal-zwarte-schuur/

De Pannenhoef
De Pannenhoef ligt tussen Rijsbergen, Zundert en Sprundel. Van de 13e tot de 17e eeuw werd in dit deel van Brabant turf gewonnen. Na het weggraven van het hoogveen werd het gebied aan zijn lot overgelaten. Er ontwikkelde zich moerasheide. Vanaf 1800 werd vanuit het centrum van de Pannenhoef, de Arendsberg, begonnen met kleinschalige ontginning van de heide tot bos en cultuurgrond. Op verschillende plaatsen werden deze ontginningen smaakvol ingericht, met een afwisseling van cultuurland en bos en het geheel doorsneden met lanen.

'De Turfvaart'
In deze omgeving werd het veen veel eerder afgegraven dan in de veel bekendere Peel in Oost Brabant. Men begon rond 1250 en omstreeks 1750 was alles op. Voor het transport naar de steden werden turfvaarten gegraven, de voornaamste was wel ‘De Turfvaart’, met een hoofdletter dus, naar Breda. De turf ging erheen als brandstof voor huishoudens en brouwerijen.

Brabants Landschap
Brabants Landschap: natuur- en cultuurbescherming is en blijft mensenwerk.
De prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, is nog het thuis van vele vrij levende planten- en diersoorten. Dit komt onder andere doordat Brabants Landschap ruim 18.400 hectare bos, heide, ven, zandverstuiving, beek- en rivierdalen, landgoederen, boerderijen, forten en kastelen met zorg beheert. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden. Een groot netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee met de bescherming van weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen. Dit kost echter veel geld. Voor € 1,25 per maand helpt u al mee om onze waardevolle natuur te beschermen: word lid! Voor meer informatie zie: www.brabantslandschap.nl [l]