Ook vrouwen welkom bij burgerverschieting

ETTEN-LEUR - Op zondag 1 juli vindt het tweejaarlijkse koningschieten van het Schutsgilde Sint Hubertus uit Etten-Leur plaats.

Op deze dag, zoals omschreven in de Oude Caert (het reglement) mogen alle volwaardige, beëdigde gildebroeders op de houten vogel, die geplaatst is op een 'boom', met de kruisboog schieten. De persoon die het laatste stuk of de gehele vogel van de boom schiet, wordt uitgeroepen tot Koning van het Sint Hubertusgilde.

De hoofdman hangt de winnaar, onder tromgeroffel, de koningsmantel met het zilver om, gevolgd door een driewerf hoera. Bij de deur van het gildehuis, De Mouterij, volgt daarna de installatie en de huldiging. Het geheel berust op een oude traditie, welke beschreven staat in de Caert uit 1752. Voorafgaand aan de Koningsverschieting wil het gilde een burgerkoning(in)verschieting organiseren. Voor de eerste keer is het ook voor vrouwen mogelijk mee te dingen naar deze felbegeerde titel. De verschieting zal plaatsvinden om 12.00 uur op het terrein gelegen in de wijk Schoenmakershoek op de hoek Tuindersweg/Donkerstraat in Etten-Leur-Noord. De verschieting staat open voor mannen en vrouwen van achttien jaar of ouder, woonachtig in Etten-Leur. Gildebroeders zijn van deelname uitgesloten.

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: info@st-hubertus-leur.nl met vermelding: deelnemer burgerverschieting 2018, naam, adres, geboortedatum, e-mailadres en telefoonnummer.