Tijdens de Havenfeesten zijn ook vele oude ambachten te aanschouwen. ARCHIEFFOTO JACK KONINGS
Tijdens de Havenfeesten zijn ook vele oude ambachten te aanschouwen. ARCHIEFFOTO JACK KONINGS Foto:

Havenfeesten barsten weer los in pinksterweekend

ETTEN-LEUR - Tijdens het pinksterweekend organiseert de Stichting Adriaan van Bergen voor de 29e keer de Leurse Havenfeesten. De 29e editie gaat op vrijdagavond 18 mei weer van start met een markt in de sfeer van het Parijse Montmartre. Zaterdag vindt onder andere de activiteitenmarkt plaats, op zondag de grote jaarmarkt en op maandag de Lelieloop.

DOOR PETER HOUTEPEN

Tijdens de Montmartre staan ruim tachtig kraampjes opgesteld langs de plaatselijke Seine ofwel de Leurse haven. De markt, die duurt van 18.30 tot 22.00 uur, is doorspekt met kleinkunst, een silhouetknipster en een sneltekenaar. Ook is er een muzikaal programma.

Oude ambachten

Op zaterdag 19 mei zijn van 13.00 tot 17.00 uur vele oude ambachten te aanschouwen en een vijftigtal kramen met agrarische producten en aanverwante artikelen. Meerdere Etten-Leurse ondernemers zijn aanwezig met hun ambachtelijke lekkernijen. Verder zijn er rondritten met oude tractoren, klassieke brommers en oldtimers. Voor de jeugd is er een groot kinderdorp, een survivalbaan en een kinderboederij.

Expositie

Zoals gebruikelijk tijdens de Havenfeesten wordt op zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zondag van 10.00 tot 17.00 uur een gratis toegankelijke expositie gehouden in het Trouwkerkje. Dit jaar exposeert Ellie van Twist er haar werk. Zij stelt eigenzinnige creaties van keramiek ten toon. Deze worden gecombineerd met staal en natuurlijke materialen, waardoor bijzondere combinaties ontstaan. Burgemeester Miranda de Vries opent de tentoonstelling op zaterdag om 13.00 uur.

Jaarmarkt

Op zondag vindt tussen 10.00 en 17.00 uur de traditionele en altijd drukbezochte jaarmarkt plaats: met maar liefst driehonderd kramen, oude ambachten (zoals een touwslager, glasblazer en rietvlechter) en straattoneel. In het Heerma van Vossplantsoen zijn er demonstraties van stationaire motoren, antieke tractoren en klassieke bromfietsen. Voor de jongste bezoekers staat er een groot kinderdorp met onder andere springkussens en een draaimolen. Op diverse podia spelen blaaskapellen uit Etten-Leur en omstreken muziek en de plaatselijke horecaondernemers en het Schipperskwartier richten deze dag sfeervolle terrassen in.

Optredens

Op zowel vrijdag, zaterdag als zondag zijn er verschillende optredens in het Schipperskwartier in het Schoenmakerspark. Op vrijdag treedt vanaf 20.30 uur het vijfpersoons dans- en amusementsorkest Highlight op.

Op zaterdag en zondag staat de hele dag de Suc6FM Roadshow in het Schipperskwartier en zijn er diverse live optredens te verwachten.

Lelieloop

Op maandag 21 mei tenslotte vindt van 11.00 tot 14.00 uur de Lelieloop door de Road Runners Etten-Leur (RREL) plaats. De Maja Dansers tot slot organiseren weer een linedance festival in Het Turfschip van 13.00 tot 18.00 uur.[l]