Burgemeester Miranda de Vries speldt de erepenning bij Jean-Pierre Schouw. FOTO PETER VAN TRIJEN/GEMEENTE ETTEN-LEUR
Burgemeester Miranda de Vries speldt de erepenning bij Jean-Pierre Schouw. FOTO PETER VAN TRIJEN/GEMEENTE ETTEN-LEUR Foto:

Erepenning voor Jean-Pierre Schouw

ETTEN-LEUR - Burgemeester Miranda de Vries heeft donderdagavond de erepenning van de gemeente Etten-Leur uitgereikt aan Jean-Pierre Schouw. Dat gebeurde aan het einde van de raadsvergadering, na het terugtreden van Schouw als wethouder van de gemeente Etten-Leur.

DOOR PETER HOUTEPEN

Jean-Pierre Schouw was zestien jaar onafgebroken actief in de gemeentepolitiek. Eerst van 2002 tot 2006 als raadslid voor het Algemeen Plaatselijk Belang (APB) en daarna van 2006 tot 2018 als wethouder voor die partij. De eerste twee perioden in een portefeuille op het fysieke domein (met onder andere Ruimtelijke Ordening, Wonen en Sport) en de laatste periode in het sociale domein (met onder andere de drie decentralisaties, WVS en Onderwijs).

Gezin

Vorig jaar oktober maakte de geboren Etten-Leurenaar al bekend te stoppen met de plaatselijke gemeentepolitiek. "Na twaalf jaar actief te zijn geweest voor het college en vier jaar voor de raad wordt het tijd om andere dingen te gaan doen", zo lichtte hij toen zijn besluit toe. "Mijn hart is verbonden met deze gemeente, maar ik kom er wel achter dat mijn functie als wethouder niet altijd meer te combineren is met mijn gezin."

Los van zijn gezin, vrouw en drie opgroeiende kinderen, liet Schouw weten dat het gewoon goed is om na verloop van tijd eens voor een andere uitdaging te kiezen. Wat dat is, is nog niet bekend. Maar in elk geval een baan waarbij hij wat meer rust heeft en meer tijd met zijn gezin kan doorbrengen.

Zorgvuldigheid

Omdat hij aan zowel zijn raadslidmaatschap als het wethouderschap op een uitzonderlijke manier invulling gegeven heeft en beide functies steeds met grote verantwoordelijkheid en zorgvuldigheid heeft uitgeoefend, is besloten hem de erepenning van de gemeente Etten-Leur toe te kennen. "Hij heeft hij zich op meerdere beleidsterreinen buitengewoon verdienstelijk gemaakt. Daarnaast heeft Jean-Pierre Schouw veel betekend in de regionale samenwerkingsverbanden waaraan Etten-Leur deelneemt. Ook daar heeft hij op diverse beleidsterreinen overtuigend bijgedragen aan een goede basis voor de toekomst", aldus de gemeente.

Afscheid

In dezelfde vergadering werd ook afscheid genomen van Ron Dujardin in zijn functie van wethouder. Dujardin was dat de afgelopen vier jaar voor D66, maar die partij is na de verkiezingen niet teruggekeerd in het college. Zijn plaats is ingenomen door Martin van der Bijl van de VVD, de partij die nu samen met het APB en het CDA het college van Etten-Leur vormt. Opvolger bij het APB voor Jean-Pierre Schouw is Kees van Aert. Jan van Hal blijft – in lek geval tot 1 januari 2020 – wethouder voor het CDA.