Opening gedenkpark Stationsstraat.
Opening gedenkpark Stationsstraat. Ad Kanters

Tentoonstelling Begraafplaatsen heringericht

ETTEN-LEUR - In de Lambertuskerk is de tentoonstelling ‘Tussen Kunst en Kist’ heringericht die elke dag tot en met zondag 3 juni te bezoeken tussen 13.30 en 17.00 uur.

Nu de tentoonstelling de ‘Glazen brug’ van ZIEL is afgesloten is de tentoonstelling waar onder andere de historie van het ontwerpen en drukken van bidprentjes te zien is ruimer ingericht. Het traditionele drukken van bidprentjes wordt gedemonstreerd door mensen van het Nederlands Drukkerij Museum. Op de tentoonstelling is de historie van bidprentjes te zien en zijn er allerlei historische voorwerpen, die vroeger bij een uitvaart werden gebruikt, te zien in de vitrines van Uitvaartzorg Coppens-Brens en die van de Heemkundekring Jan uten Houte.
Tevens kan men bij de tentoonstelling de rondleiding afhalen die start op het gedenkpark Stationsstraat en via de Lambertuskerk eindigt op het gedenkpark Binnentuin nabij de VanGoghKerk.

Bezoek reserveren
Groepen kunnen zich aanmelden bij grand@ziggo.nl of bellen naar 0627017767.
Op verzoek kan dan een extra rondleiding op de begraafplaatsen worden geregeld en/of een lezing over alle begraafplaatsen in onze gemeente.

Avondlezing
Avondlezing over de Etten-Leurse gedenkparken en kunst op de begraafplaatsen.
Woensdagavond 30 mei zijn er presentaties door Cees Mertens van Terebinth over de bijzondere kenmerken op onze gedenkparken en Ad de la Mar over de kunst op de begraafplaatsen. Deze funeraire avond begint op 19.30 uur in de Lambertuskerk. Ook dan zijn koffie en thee gratis. Ook zullen Jeffrey Coppens en Angelique Joosten voorafgaande aan de lezingen en in de pauze ingaan op hun werk in het kader van uitvaarten en bijzondere nazorg. Het bezoek aan deze lezingen is gratis evenals het bakske koffie en thee. Ook dan kunt u nog gratis het boekwerk ‘De Begraafplaatsen van Etten-Leur’ meenemen.

Boekwerk
Boekwerk ‘De Begraafplaatsen van Etten-Leur: In dit boekwerk vindt men de historie terug van alle tien Etten-Leurse begraafplaatsen. Zelfs de begraafplaatsen die alweer helemaal zijn geruimd. Het boek is vormgegeven door Skaparplan Rob Hopstaken. Het tachtig pagina’s tellende fullcolour boek is gratis te bekomen bij de tentoonstelling in de Lambertuskerk. Maximaal een boekwerk per bezoeker. Na deze tentoonstelling is het boek nog verkrijgbaar. Dus kom naar de tentoonstelling en/of de lezing en neem het boek gratis mee.
Voor zowel de tentoonstelling als de presentaties op woensdagavond staat de rechterhoofdingang van de Lambertuskerk open en kan men gratis parkeren op het parkeerterrein voor de kerk.

Gedenkparken geopend
Afgelopen zaterdag heeft wethouder Van Hal de gedenkparken geopend. Deze parken zijn uniek in Brabant en een aanwinst voor onze cultuurhistorie. Dit betekent dat er in deze parken geen graven meer geruimd worden en dat het cultuurhistorische karakter van meer dan honderd jaar behouden blijft. Meer weten over deze historie kom dan woensdag naar de Lambertuskerk.
Voor meer informatie ga naar www.janutenhoute.nl of www.hetwithof.nl [l]

Opening gedenkpark Stationsstraat