In Middelburg werd het team onlangs uitgeroepen tot winnaar van de Respect Award.
In Middelburg werd het team onlangs uitgeroepen tot winnaar van de Respect Award. Foto:

Jongensteam 't Carillon naar finale Cruyff Court

ETTEN-LEUR - Zaterdag 16 juni wordt ongetwijfeld een spannende dag voor basisschool 't Carillon in Etten-Leur een dan in het bijzonder voor het jongensteam groep 7/8. Op Willemsoord in Den Helder, het uiterste puntje van de provincie Noord-Holland, nemen zij deel aan de finale van het Nederlands kampioenschap Cruyff Court zes tegen zes.

DOOR PETER HOUTEPEN

Tijdens deze finale, die wordt georganiseerd door de Johan Cruyff Foundation, strijden tien jongensteams om de nationale titel.

Avontuur

Het Cruyff Court avontuur voor het team van 't Carillon begon op woensdag 11 april, met een toernooi in Etten-Leur voor teams van de plaatselijke basisscholen. 't Carillon legde hierin beslag op de eerste plaats en dat leverde een plaats op in de kwartfinale van het district Zuid-West Nederland.

Die volgende ronde vond een maand later, op vrijdag 11 mei, plaats in Middelburg. De tegenstand was hier wat groter dan in Etten-Leur, maar niettemin slaagden de jongens van 't Carillon er in om zich te plaatsen voor de halve finale. Die werd eveneens, twee weken later - op zaterdag 26 mei - afgewerkt in Middelburg.

Gedrag

Hier bond het jongensteam de strijd aan tegen teams uit Barendrecht, Capelle aan den IJssel en Den Haag. In de poulewedstrijden werden ze ongeslagen winnaar door met grote strijdlust en goed voetbal de concurrentie te verrassen. In de finale was de tegenstander echter te sterk, en stapte 't Carillon met opgeheven hoofd het veld af. Omdat de jongens zich zowel binnen als buiten het veld erg goed hadden gedragen, werden ze uitgeroepen tot winnaar van de Respect Award. Die prijs kende nog een extraatje, want het gaf het team ook rechtstreeks toegang tot de finaledag van het Nederlands kampioenschap Cruyff Court zes tegen zes op zaterdag 16 juni in Den Helder.

Touringcar

Hoe die finaledag ook afloopt, zeker is is dat het team bestaande uit Sem, Pim, Matis, Tijn, Kadir, Latif, Romano, Mikail en Imran er onder leiding van coach Siem een mooie dag van willen gaan maken. In een poging een gooi te doen naar de Nederlandse titel en Etten-Leur op de kaart te zetten, worden ze gesteund door een touringcar vol met supporters.

GameDay

Cruyff Courts 6 vs 6 is een nationaal voetbalkampioenschap voor kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar, dat georganiseerd wordt door jongeren die hebben deelgenomen aan Heroes of the Cruyff Courts. Naast tien jongensteams strijden op 16 juni in den Helder ook tien meisjesteams om de titel Nederlands kampioen Cruyff Courts zes tegen zes. De spelers kunnen die dag niet alleen kampioen worden met de meeste punten en doelpunten, maar ook het meeste respect tonen voor de tegenstanders en daarmee de nationale Respect Award binnenslepen. Dit jaar vindt het NK plaats tijdens GameDay, een evenement waar kinderen en jongeren kennis kunnen maken met verschillende fysieke sporten en serious gaming.[l]