Wethouder Jan van Hal test de glijbaan van het nieuwe kasteel. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Wethouder Jan van Hal test de glijbaan van het nieuwe kasteel. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto:

Nieuw kasteel in speeltuin Hoge Neer in gebruik

ETTEN-LEUR - Jaarlijks viert speeltuin Hoge Neer in Etten-Leur een lentefeest. Dan kunnen de kinderen extra genieten want er zijn speelkaarten voor leuke spelletjes en lekkere traktaties. Extra reden voor een feestje was het nieuwe kasteel dat door de gemeente aan de stichting is geschonken ter vervanging van het oude speel- en klimkasteel, dat vorig jaar werd afgekeurd. Wethouder Jan van Hal verrichtte zondag de opening, nam zelf de proef op de som en gleed van de glijbaan.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Toen vorig jaar het oude, zeer populaire kasteel werd afgekeurd en niet meer gebruikt mocht worden. viel er een toch wel erg groot gat in de speeltuin aan de Hoge Neerstraat. Er werd naarstig gezocht naar vervanging van het toestel, maar vooral nagedacht over de vraag hoe die te financieren.

Rolstoelvriendelijk

De gemeente stelde het werk van het bestuur van de stichting in hun zoektocht naar sponsors en hun inzet zodanig op prijs, dat zij besloot de helpende hand toe te steken en een investering te doen van in totaal 40.000 euro. Het uit kunststof vervaardigde speeltoestel gaat volgens Jan van Hal zeker zo'n twintig, zo niet dertig jaar mee. "We keuren jaarlijks al onze speeltoestellen in Etten-Leur, dat is wettelijk ook verplicht, en zorgen voor het onderhoud. Het kasteel is rolstoelvriendelijk", aldus de wethouder.

Pluim

Laura Hamers, verantwoordelijk voor de speellocaties in de gemeente, wil nadrukkelijk Amy Verbeek vermelden en een pluim geven. "Zij is onlangs teruggetreden als voorzitter van de stichting Speeltuin Hoge Neer, maar heeft zich enorm ingezet met haar zoektocht naar het kasteel. Ze is echt de kartrekker geweest van dit project."

Voor de speelkaarten moest ditmaal een bijdrage van een euro betaald worden. Dat bedrag komt volledig ten goede aan de kas van de stichting, die daar activiteiten voor de speeltuin uit bekostigt. Overigens krijgt de speeltuin binnenkort ook zijn eigen sanitaire voorziening.

Rioolrat

Met de speelkaart konden diverse spelletjes worden gedaan, waaronder Waterfun, een bekertje met water op een dienblad vanaf de waterspeeltuin via een parcours naar een van de zes meehelpende vrijwilligers brengen. Sofie van 9 jaar vond het heel makkelijk. De ballonnenrace, een ballon tussen jouw buik en die van je vriendinnetje en daarmee een stuk lopen, vonden Sofie, vriendin Monica (9) en haar zus Emily (8) het leukst. Maar de Rioolrat was toch wel moeilijk. Een pingpongbal op een lepel en dan door een buis kruipen of sluipen zonder dat balletje te laten vallen viel niet mee. Met een volle kaart kon er bij het op die dag geopende naastgelegen pannenkoekenrestaurant gerekend worden op een ijsje en ook een glas ranja.

Bestuur

De vijf bestuursleden waren zichtbaar tevreden over het verloop van de dag. Over twee weken wordt er een nieuwe voorzitter gekozen, "We kunnen wel een paar nieuwe mensen in ons bestuur gebruiken", aldus penningmeester Renco van de Pol.[l]