Internos in de aanval, maar doelman Piet Velthuizen van FC De Rebellen weet te pareren. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Internos in de aanval, maar doelman Piet Velthuizen van FC De Rebellen weet te pareren. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto:

Internos kijkt terug op geslaagd jubileum

ETTEN-LEUR - Naast DSE (zie pagina 5 van deze Bode) sloot ook de Etten-Leurse voetbalvereniging Internos in het weekend zijn jubileumweek af. Zondag gebeurde dat met een spetterende wedstrijd tussen de mannen van Internos 1 en het Rebellen-elftal bestaande uit nationaal en internationaal bekende oud-voetballers met een randje. Internos verloor eervol met 2-4, het weer en de stemming was opperbest en er werd wederom gefeest ter afsluiting van de viering van hun 90-jarig bestaan. Voorzitter George Koster was tevreden.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

De commissie die in het leven werd geroepen om 90 jaar Internos te vieren deed in november 2017 een voorstel. Nieuwbakken voorzitter George Koster stond daar helemaal achter. Het plan was goed en het kostte de vereniging geen geld. De commissie had de benodigde sponsorgelden bij elkaar en dat was de start van een voorbereidingstraject met vergaderingen, brainstormsessies en het definitieve programma.

Knap

Dat programma ging, vooraf gegaan door het NAC Old Stars toernooi en een rikavondje op donderdag, op vrijdag 8 juni van start met een reünie voor oud-leden en een Internos Quiz. Tot verbazing van Erwin van den Hoogen, lid van de feestcommissie, wist de jeugd de overwinning binnen te halen met het goed beantwoorden van een aantal vragen. Roel Veltman, eveneens commissielid: "We hadden vanuit het archief een timeline gemaakt en vandaar uit onze vragen gedestilleerd. Knap dus."

Feestavond

Het Internos 7 tegen 7 toernooi op zaterdag was een enorm succes. Veltman: "Dit was het grootste open toernooi van Brabant. Dertig teams uit Etten-Leur en omgeving, waaronder drie damesteams en de sinds 1960 bevriende Duitse voetbalvereniging Baiertal. We gaan dit volgend jaar zeker herhalen." Een traditie is dus geboren. De zaterdag werd afgesloten met een feestavond met bijbehorende artiesten, waar zo'n vijfhonderd mensen aan deelnamen.

Verhaal

Kon de jeugd zich op zondagochtend amuseren met diverse activiteiten, zondagmiddag werd het serieus. De enige echte voetbalwedstrijd tussen het eerste van Internos en FC De Rebellen, een voetbalclub bestaande uit oud-(inter)nationals die allemaal hun eigen manier van leven hadden en wiens verhalen daarover zelfs in de theaters furore maakten. Coach Robert Maaskant, bekende Brabander, oud-voetballer en ex-trainer van onder andere NAC, begeleidde hen. "Het team bestaat uit oud-profs met een verhaal. Het zijn opvallende spelers en bij elkaar een bont gezelschap. Rebellen dus. We zijn klein begonnen, maar er kwamen steeds meer oud-profs bij en we munten nu uit in 'festivalwedstrijden'. Maar pas op, als ze eenmaal voetballen willen ze winnen!" En er werd gewonnen...

Cheque

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een officieel moment: de overhandiging van een cheque ter waarde van duizend euro voor de Harold van Zundert Stichting. Die bijdrage kwam van de twee hoofdsponsors van de viering van het Internos jubilieum en werd in ontvangst genomen door de vader van de in 2009 omgekomen oud-Internos-trainer Harold van Zundert en zijn kleinzoon Lars. Daarnaast werd er, voor hetzelfde doel, nog een loterij georganiseerd met onder andere als prijs een door de Rebellen gesigneerd shirt.

Grandioos

George Koster, sinds ruim een half jaar voorzitter van voetbalvereniging Internos, zei na afloop van een geslaagd feestprogramma: "Dit is Internos. Voetballen met passie en plezier, voor alle leeftijden in een gezellige sfeer. Het was een grandioos succes."[l]