De Gedenknaald aan de Rijsbergseweg herinnert aan de eerste vlucht. ARCHIEFFOTO DE BODE
De Gedenknaald aan de Rijsbergseweg herinnert aan de eerste vlucht. ARCHIEFFOTO DE BODE Foto:

Historische wandeltocht in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - De Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht In Nederland (SEGVIN) organiseert in samenwerking met de plaatselijke wandelclub De Losse Feeter op donderdag 28 juni een historische wandeltocht in Etten-Leur.

DOOR PETER HOUTEPEN

Aanleiding voor de wandeltocht is het feit dat op 27 juni 1909 (volgend jaar dus 110 jaar geleden) voor het eerst in Nederland een vliegtuig vloog. En dat nog wel boven Ettens grondgebied, namelijk ter hoogte van de Klappenbergse heide. Deze eerste vlucht werd in 1909 door Sybrand Heerma van Voss, een Leurse industrieel, georganiseerd bij het 40-jarig jubileum van zijn suikerfabriek.

Gedenknaald

De wandeling start om 18.30 uur bij de Menmoerhoeve aan de Zundertseweg en loopt via het natuurgebied naar het 'Vervul' aan de Rijsbergeseweg en vervolgens naar de Gedenknaald aan de Rijsbergseweg, de plek die herinnert aan de eerste vlucht. Voor wandelaars die mee willen lopen is het niet noodzakelijk om in te schrijven en de deelname is gratis.

Parachute

Wanneer de weersomstandigheden het toelaten maken bij het Vervul, ter hoogte van het terrein van graszodenkwekerij Heidehoeve, eerst een aantal springers van de in 1948 opgerichte parachutistenclub Skydive ENPC een sprong vanaf ongeveer 1.500 meter hoogte. Zij doen eerst een stukje vrije val alvorens de parachute te openen. Aansluitend hierop vindt een fly-past plaats van een aantal historische vliegtuigen van Vliegend Museum Seppe, waarschijnlijk een Tiger Moth (een tweedekker uit de jaren dertig van de vorige eeuw) en een Piper Cub uit de veertiger jaren. De para sprongen en de fly-past vinden plaats op dezelfde plek waar zich in 1909 de eerste vlucht in Nederland van een gemotoriseerd vliegtuig voltrok. Overigens zijn ook niet-wandelaars, zijnde toeschouwers, welkom om van de sprongen en de fly-past getuige te zijn.

Wanneer dit allemaal achter de rug is, zetten de deelnemers aan de wandeltocht hun route voort en lopen weer terug naar het vertrekpunt. De totale lengte van de tocht is ongeveer acht kilometer.

Doel

De Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht In Nederland (SEGVIN) heeft als doel om de herinnering aan de historische vlucht in Etten-Leur van 1909 levend te houden. Die vlucht, georganiseerd dus door Heerma van Voss, werd in de praktijk uitgevoerd door graaf Charles de Lambert, een in Luik wonende Fransman van Russische afkomst. Met zijn Wright Flyer maakte hij uiteindelijk een vlucht van zo'n drieƫnhalave minuut waarbij hij een hoogte van amper 15 meter bereikte. Motorpech noopte graaf Charles de Lambert om zijn toestel aan de grond te zetten.[l]