Jaarlijkse Kermisviering in de ruimte van de botsauto's komt er weer aan.
Jaarlijkse Kermisviering in de ruimte van de botsauto's komt er weer aan.

Etten-Leurse Kermisviering een mooie traditie

ETTEN-LEUR - Aanstaande zondag is er weer de kermisviering die hoort bij de Etten-Leurse kermis. Al jaren wordt er op zondagochtend om 11 uur in de ruimte van de botsautootjes een mis gehouden. Dit jaar gaat pastor Claude Covemaeker de eucharistieviering voor en zingt het koor De Kerkzwervers. Vooraf aan de viering zal van 10.30 uur tot 11 uur het Drum- en Malletkorps uit Hoeven optreden.

De geschiedenis leert ons dat kerkmis en kermis nauw aan elkaar verbonden zijn. De relatie tussen kermis en de katholieke kerk is maar één letter. De letter K. Kermis komt van oorsprong van het woord kerkmis, een viering uit de Middeleeuwen rond een patroonheilige. Het was voor de kerk gunstig als zo’n speciale viering gelijktijdig viel met een jaarmarkt. Dat trok meer mensen de kerk in, en voor de handelaars was het commercieel interessant als pelgrims na de viering nog wat vermaak konden opsnuiven. Heilig en profaan tegelijkertijd. De heiligheid van zo’n viering sneeuwde in die tijd nog wel eens onder aan de excessen van een kermis: openbaar dronkenschap, brasserijen en dergelijke. De kermis trok allerlei lieden. Artiesten, pelgrims, zwervers en bedelaars. Op de kermis was van alles te beleven: goochelen, toneelstukken maar ook extravagantie. Vrouwen met baarden, dansende beren, dwergen en vuurspuwers.
De kermis na de Middeleeuwen verwijdert zich steeds verder van de kerk. Het evenement groeide wel. Naast de goochelaars kwamen steeds meer getemde dieren op de kermis die allerlei kunstjes moesten doen. Rond 1815 ontstaat er een verschil tussen de kermis (artiesten en kunstenaars) en circus (dieren en dressuur).
Een vervolgontwikkeling van de kermis is de intrede van technologie. Als eerste komen er stoomcarrousels (midden 19e eeuw), al snel gevolgd door zweefmolens en reuzenschommels. In de 20e eeuw is dit verder verfijnt en uitgebouwd tot de kermis die we nu kennen, volledig losstaand van de kerk. Maar, in Etten-Leur is nu al jaren de traditie weer opgepakt.

Kerkmis en Kermis weer verbonden
De viering zal met inspirerende teksten, humor en zang door het koor de Kerkzwervers en pastor Claude Covemaeker verzorgd worden. Ook zal Claude Covemaeker als vanouds zijn gitaar weer ter hand nemen en een passend lied voor deze gelegenheid ten gehore brengen. Kortom het wordt een viering waar geloof hand in hand gaat met diepgang, humor en muziek. Iedereen is van harte welkom om dit unieke gebeuren mee te maken.[l]