Enkele van de ten toon gestelde portretten door Bep v.d. Wiel
Enkele van de ten toon gestelde portretten door Bep v.d. Wiel Rian Lauwen

Feestelijke Petrus en Paulusviering met kunstexpositie

ETTEN-LEUR - Op zondag 1 juli viert de Mariaparochie haar jaarlijkse Petrus Feest bij gelegenheid van de gedachtenis van de Apostelen Petrus en Paulus. Ieder jaar wordt bij deze afsluiting van het kerkelijk seizoen als het even kan iets bijzonders georganiseerd. Behalve het optreden van het Petruskoor en het kinderkoor is er natuurlijk weer het Gilde dat deze Hoogmis opluistert met tromgeroffel en vendelzwaaien.

Dit jaar zullen 4 parochianen en een pastor een kunstexpositie houden na afloop van de viering in de Petruskerk. De viering begint om 9.30 uur.Het betreft, Bep van der Wiel, Nell van Dijkman, Alida van Veldhoven Rian Lauwen en Peter Osendarp. Alle vijf houden van tekenen en schilderen en beoefenen als amateurs hun kunst. Bep en Nell volgen al geruime tijd tekenlessen van een professioneel kunstenares, die gespecialiseerd is in portretkunst. Rian en Alida zijn lid van een schilder club en Peter maakt tekeningen, geheel in eigen stijl. Met zijn vijven hebben ze al aardig wat tekeningen en schilderingen gemaakt, waarvan zij er nu een aantal ten toon stellen.

De nadruk bij deze kunstexpositie in de Petruskerk ligt op een hele reeks portretten. Bij Nell zijn het zwart wit tekeningen op een meestal licht grijze ondergrond met gezichten van beroemdheden of B.N. ers, maar ook anonieme mensen of kinderen. Bep toont een variëteit aan portretten, die vaak in pastelkleuren met krijt gemaakt zijn, meermalen van mensen of kinderen uit andere culturen. Bij Rian zijn het schilderingen, die thema’s weergeven die verband houden het haar eigen leven of die haar boeien, zoals haar ouderlijk huis of de figuur van Sint Franciscus.

Pastor Alida van Veldhoven heeft nogal wat portretten geschilderd van mensen, met wie zij o.m. in onze parochie te maken heeft. Voor toeschouwers waarschijnlijk een verrassing om die personen nu geschilderd op het doek te ontmoeten.

Peter publiceerde 2 jaar geleden het boek: Een Parijse Actrice in de Chileense Woestijn, Memoires van Madeleine Le Peige ( 1870-1939). Van personages en verhaalfiguren in zijn boek maakte hij affiches in groot formaat en portret tekeningen, meestal in felle contrastkleuren.

Iedere belangstellende, kerkelijk of niet, is op die zondag 1 juli welkom na de viering om deze tentoonstelling van 5 amateurs te bekijken en met de makers in gesprek te gaan. Hopelijk breng dat ons op een andere manier tot elkaar. [l]