Vleermuizen staan niet langer de sloop van het gebouw in de weg. ARCHIEFFOTO PETER HOUTEPEN
Vleermuizen staan niet langer de sloop van het gebouw in de weg. ARCHIEFFOTO PETER HOUTEPEN Foto:

Sloop aanstaande van gebouw PostNL bij station

ETTEN-LEUR - Deze of volgende maand wordt het gebouw van PostNL bij het station van Etten-Leur gesloopt. De afbraak maakt onderdeel uit van de herinrichtingsplannen voor de omgeving van het station.

DOOR PETER HOUTEPEN

Begin 2017 werden in het bijgebouw van PostNL vleermuizen aangetroffen. Daarom zijn medio 2017 in de directe omgeving nieuwe verblijven voor deze beschermde diersoort aangebracht. Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat zich geen vleermuizen meer in het gebouw bevinden, waardoor sloop van het pand mogelijk wordt.

Voorplein

Het gedeelte ten noorden van de Spoorlaan en ten zuiden van de spoorlijn gaan de twee eerste fases van de herinrichting vormen. In goed overleg met ProRail en de vastgoedafdeling van de Nederlandse Spoorwegen (NS) worden de tekeningen uitgewerkt voor de verplaatsing van de fietsenstalling, de herinrichting van de huidige fietsenstalling en de inrichting van het voorplein. Daarnaast krijgen ook de plannen voor een geheel nieuwe bloemenkiosk steeds meer gestalte.

Informatieavond

Omwonenden en belanghebbenden krijgen de gelegenheid om kennis te nemen van de uitgewerkte plannen en daar hun reactie op kenbaar te maken. In september wordt hieromtrent een informatieavond georganiseerd door de gemeente Etten-Leur.

Trendy

In de tussentijd zijn ook de kaders voor de herontwikkeling van de voormalige Rabobank op het Stationsplein door de gemeenteraad goedgekeurd. Daarnaast is wooncorporatie Alwel samen met de gemeente en de omwonenden volop bezig om plannen voor het gebouw van De 4 Leeuwen aan het Stationsplein 21-25 te ontwikkelen, zowel voor de komende twee jaar als voor de nieuwbouw.

Na de sloop van De 4 Leeuwen, in 2020, komt op deze locatie een nieuw, trendy wooncomplex voor jongvolwassenen. Het gebouw staat nu nog leeg, maar niet lang meer. De komende jaren mogen mensen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar het gebruiken met 'Placemaking' als toverwoord. Vooruitlopend hierop heeft het pand al een nieuwe naam gekregen, X EL, waarin ruimte is voor allerlei activiteiten. De gedachte hierbij is dat het pand en zijn omgeving moet gaan bruisen.

Meedenken

Welke activiteiten er komen, bepaalt Alwel samen met de doelgroep en betrokkenen. Jong volwassenen mogen hierin meedenken en vooral ook actief meedoen. Of dat nu in kunst, cultuur, sport, innovatie en duurzaamheid is: er is heel veel mogelijk. Op deze manier probeert Alwel de locatie aan het Stationsplein positief te promoten.

De wooncorporatie houdt bij het tijdelijk gebruik wel rekening met de bestaande woonomgeving. Ander gebruik is prima, maar er mag geen overlast door ontstaan. Daarom zijn ook buurtbewoners betrokkenen bij het project.[l]