In de berging van ARV Achilles kunnen 14 RaceRunners worden gestald.
In de berging van ARV Achilles kunnen 14 RaceRunners worden gestald. redactie@arvachilles.nl

Berging voor RaceRunners bij Achilles officieel geopend

ETTEN-LEUR - Op zaterdag 30 juni, net voor de prijsuitreiking van de Pupillen ter afsluiting van het 4e en laatste Athletics Champs, heeft penningmeester Sjaak Dorsman, samen met trainer Ruud Touw en RaceRunner Wouter de Kort de Racerunners berging officieel in gebruik genomen.

Deze geheel in eigen beheer opgeknapte oude garagebox, die ooit ongebruikt ergens in Standdaarbuiten stond te vervallen, heeft deze oude stalling bij ARV Achilles een geheel nieuw leven gekregen. Met bijdragen van sponsoren en niet te vergeten vele vrijwilligers(handen) is de oude box omgetoverd tot een volwaardige berging van maar liefst veertien racerunners.

Wat is RaceRunning?

Een Racerunner is een driewielfiets zonder pedalen en met een borststeun, waarmee je je kunt voortbewegen door te lopen of te rennen. De Racerunner is geschikt voor kinderen (of volwassenen) met een lichamelijke beperking (zoals bv. cerebrale parese, spina bifida of syndromen) die in het dagelijks leven een rollator of rolstoel gebruiken voor hun mobiliteit. Voor deze groep (soms ernstig beperkte) kinderen is dit in sommige gevallen één van de weinige mogelijkheden om aan sport te doen. Vaak is hun handfunctie zo ernstig aangedaan dat zij bijvoorbeeld geen rolstoelsporten kunnen beoefenen.

De Racerunner lijkt voor deze doelgroep zeer geschikt om conditie te onderhouden of verbeteren en bij een sportactiviteit te participeren.

RaceRunning bij ARV Achilles

Vanaf mei 2016 traint zo’n zestal minder valide sporters met de Racerunner bij ARV Achilles. Onder leiding van trainer Ruud Touw zijn de Racerunners elke donderdag vanaf 20:00 uur ongeveer een uur aan de slag op de atletiekbaan van Achilles om het sporten met de Racerunner onder de knie te krijgen en zich te verbeteren. Omdat een Racerunner voor elke gebruiker een specifieke af- en instelling nodig heeft, is het bijna niet te doen om per Racerunner meer dan één gebruiker te hebben. Het telkens ombouwen en opnieuw instellen van een Racerunner voor een andere gebruiker is dermate tijdrovend en ook vanwege de nauwkeurige afstelling, dat Racerunners maar een halve training kunnen doen en anderen weer op het ombouwen moeten wachten. Vandaar een ruime berging, om meer dan een dozijn Racerunners te kunnen stallen. Want na de zomervakantie wordt gestart met een trainingsgroep voor kinderen, terwijl nu alleen nog (jong)volwassen op Racerunners kunnen sporten bij Achilles.
Daarnaast wordt er ook op dinsdagavond tussen 19:30 en 20:45 uur door enkele RaceRunners op de atletiekbaan getraind.

Ontwikkelingen in Nederland

Momenteel zijn er bij 23 Nederlandse atletiekvereniging trainingsfaciliteiten voor Racerunners en er worden in de komende maanden nog een aantal workshops en clinics gehouden, waardoor de mogelijkheden voor kinderen en volwassen met een lichamelijke beperking om deze sport te beoefenen in de buurt van hun woonplaats alleen maar toenemen.

Internationaal

De RaceRunner maakt een razendsnelle zegetocht. Soms moet een spectaculaire uitvinding even wachten op internationale erkenning. Voor het hulpmiddel RaceRunner is die erkenning nu definitief op de kaart gezet. Sterker; RaceRunning is opgenomen in de wereld van Paralympische Spelen.

Informatie

Wil je meer weten over RaceRunning bij Achilles, neem contact op met Ruud Touw, mail naar racerunning@arvachilles.nl. Of kom op donderdagavond om 20:00 uur kijken op de atletiekbaan aan de Concordialaan in Etten-Leur. [l]