Einduitvoering van de leerlingen.
Einduitvoering van de leerlingen. Jantien IJpelaar

Geslaagde uitvoering van gitaarleerlingen

ETTEN-LEUR - Zondagochtend 1 juli vond in het Trouwkerkje in Leur voor de zevende keer op rij de jaarlijkse einduitvoering plaats door gitaarleerlingen van de gitaardocent Marie-Anne Gubbels. Het publiek van dit goedbezochte koffieconcert werd ondergedompeld in een goede mix van verschillende muziekstijlen. Naast gezongen kinderliedjes klonken volledig akoestisch uitgevoerde popsongs.

Tegenover ensemblemuziek uit de renaissance in arrangementen voor meerdere gitaren, klonk minimal music achtige muziek voor twee gitaren uit de laat 20e eeuw. Marie-Anne had er dit jaar bewust voor gekozen om alle gitaarmuziek akoestisch te laten klinken,. Daarmee kwam de warme klank van de klassieke gitaar in de prachtige akoestiek van het Trouwkerkje volledig tot zijn recht. Een verrassende aanvulling tijdens deze uitvoering was het optreden van een uit Breda afkomstige violiste met een van Marie Anne 's leerlingen. Dit kersverse en muzikale duo speelde een popsong, waarbij klank van de gitaar en viool fantastisch mengde in de akoestiek van het Trouwkerkje.
De allerjongsten beten het spits af. Hun gezamenlijke optreden gaf een helder overzicht van diverse aangeleerde technieken en de vorderingen die de kinderen dit jaar gemaakt hebben. Alle werkjes werden zelf(s) door de kinderen tijdens het spelen uit volle borst meegezongen! Dat zingen en daarbij jezelf op de gitaar begeleiden ook dit jaar weer favoriet was bleek uit de diverse popsongs die gespeeld werden. Het laatste werk op het programma, een door Marie-Anne geschreven arrangement voor gitaarorkest van een liedje uit de beginnersmethode, vormde het klapstuk van de uitvoering. Terwijl de jongsten gedurende 4 minuten het thema uit de methode herhaalden, voegde zich bij elke inzet van het thema een nieuwe stem, een nieuw melodie toe, waarbij uiteindelijk het geheel uitmondde in een cluster van klanken die overging in improvisatie. Na een paar onstuimige minuten gaf een enorme klap op de djembé ruimte aan het slotthema voor de bas dat het einde van het optreden betekende. Dit zeer afwisselende en boeiende optreden was een bekroning voor alle leerlingen voor hun inzet van het afgelopen lesjaar! [l]