Sloop zwembad De Banakker ligt voorlopig stil

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur heeft de sloop van het oude zwembad De Banakker stilgelegd. Rondom het gebouw zijn namelijk vleermuizen gesignaleerd. De Natuurbeschermingswet verplicht verder onderzoek.

DOOR MONIQUE JANSEN

Het oude zwembad is sinds het voorjaar buiten gebruik. In die periode is namelijk het gloednieuwe bad aan de Parklaan in gebruik genomen. Op de plek van de oude Banakker wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht. In de buurt van het oude zwembad komt het nieuwe theater van de Nieuwe Nobelaer. Het is de bedoeling dat het nieuwe cultureel centrum in 2020 opengaat.

Foerageren

De gemeente Etten-Leur gaf donderdag de ecoloog opdracht om te onderzoeken of de vleermuizen daadwerkelijk verblijven in de oude Banakker, en wat voor soort verblijf dat zou zijn. Tot nu toe zijn de vleermuizen alleen in de omgeving van het pand gesignaleerd. In de afgelopen elf jaar zijn in opdracht van de gemeente drie onderzoeken uitgevoerd in en rondom de oude Banakker naar de flora en fauna. Bij het tweede onderzoek in 2012 is een verblijf van drie vleermuizen aangetoond in het pand. De gemeente trof meerdere vervangende maatregelen. Dit betekent dat er in de omgeving in de groenvoorziening en in de bouw van de nieuwe Banakker aantrekkelijke verblijfplaatsen voor vleermuizen aangebracht werden. Dit leidde tot een ontheffing en de mogelijkheid tot sloop. Het derde onderzoek, in 2016, heeft wel de leefomgeving rondom het pand, maar niet in het pand in kaart gebracht. De ontheffing had echter een tijdelijk karakter. Hierdoor heeft de gemeente momenteel geen ontheffing voor de sloop vanuit de wet Natuurbescherming.

Gevolgen

De gemeente bespreekt welke maatregelen nodig zijn om de gevolgen van de sloop te beperken. "De gemeente neemt haar zorgplicht voor beschermde diersoorten serieus", benadrukt wethouder Van Hal.[l]