Vlnr: Johan van den Hout, Debbie Kamphuis en Hans-Peter Verroen. FOTO EEF POMPE
Vlnr: Johan van den Hout, Debbie Kamphuis en Hans-Peter Verroen. FOTO EEF POMPE

Project Noordrand-Midden vindt doorgang

ETTEN-LEUR - Waterschap Brabantse Delta, Staatsbosbeheer en de provincie Noord-Brabant gaan aan de slag om een goede waterhuishouding te regelen voor de natuurgebieden ten noordwesten van Etten-Leur. In 2011 was het al de bedoeling om in dit gebied natuur aan te leggen, maar het project stopte voortijdig.

DOOR MONIQUE JANSEN

Dat kwam, omdat het Rijk de geldkraan in 2011 dichtdraaide voor verschillende natuurprojecten. In 2010 waren er plannen om het water- en natuurgebied in Noordrand-Midden te realiseren. Volgens het waterschap gaat het om een 'natte natuurparel.' Toen is ook gestart met de aankoop van de benodigde landbouwgronden. Onder Noordrand-Midden vallen natuurgebieden Weimeren, Strijpen/De Berk en Kelsdonk/Zwermlaken.

Handtekening

Vertegenwoordigers van Brabantse Delta, Staatsbosbeheer en de provincie Noord-Brabant zetten vrijdag hun handtekening onder de hervatting van het project: "Het project krijgt een nieuwe start." De drie partijen gaan nu samenwerken om een optimaal watersysteem te maken. Dat moet zowel goed zijn voor de natuur als de omliggende landbouwpercelen. Ook ziet het waterschap kansen om de klei uit het gebied te benutten voor versterking van de kades langs de Mark. Staatsbosbeheer heeft daarnaast vergaande plannen om in de Weimeren een moerasgebied te ontwikkelen in combinatie met een waterberging. De drie partijen gaan nu gezamenlijk aan de slag met het project. De grondeigenaren worden op de hoogte gebracht van de toekomstige ontwikkelingen.

Huidige natuur

Het gebied Kelsdonk/Zwermlaken bevindt zich ten noorden van Etten-Leur. Dit stuk natuur is eigendom van Staatsbosbeheer en bevat 250 hectare. Kelsdonk is een voormalige waterbergingsboezem van de Mark en is bijzonder, omdat de perceelsstructuur sinds 1300 niet is veranderd. Weimeren is de naam van een moerasgebied van in totaal honderd hectare. De aanleg daarvan begon in 2009. Er zijn nieuwe veenputten gegraven en de voedselrijke bovenlagen zijn verwijderd. Wandelaars kunnen door dit gebied lopen langs een 800 meter lange kade. Het domein Strijpen/De Berken ligt in het noorden van Etten-Leur. Het is een overgangsgebied van klei naar zand. Het terrein aan de Zwartenbergsepolder is toegankelijk voor publiek. Zij kunnen ook kennismaken met de oude turfputten. Het gebied kent twee ingangen aan de Haagse Dijk en de Strijpenseweg.[l]

Waterberging

Waterbergingen zijn nodig, omdat de Aarde opwarmt. Daardoor valt er meer regen. Ook ontstaan er drogere en warmere zomers met een grote hoeveelheid neerslag in korte tijd. Daarnaast breiden dorpen en steden meer uit, waardoor het landschap verstedelijkt.