De dames in actie tijdens de  training. FOTO STELLA MARIJNISSEN
De dames in actie tijdens de training. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto:

Rugbyclub Etten-Leur heeft nieuw damesteam

ETTEN-LEUR - Rugbyclub Etten-Leur, kortweg REL, is een nieuw damesteam rijker. Niet echt nieuw, maar ditmaal nemen ze zelf de leiding in handen. Zeventien vrouwen trainen elke dinsdag- en donderdagavond. Ze willen echter doorgroeien naar dertig spelers om een volledig damesteam te hebben. De ambities zijn groot, in september starten ze met de competitie en willen dan 'op naar de top'.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Seraphine Paul (34), oud-speelster uit de ereklasse en trainingsselectie Nederlands team, is de drijvende kracht achter het damesteam. Zij kreeg rugby met de paplepel ingegoten via haar vader, de vroegere coach van het Nederlandse herenteam. "Ik had in plaats van een rammelaar een rugbyballetje", grapt de aanvoerster. Ze startte zelf met rugby op 30-jarige leeftijd bij REL.

Familie

"We speelden als damesteam samen met de Bredase Rugby Club in de competitie. Ik was captain van dat team en we behaalden goede resultaten, stroomden door naar de eerste klasse en werden in 2016 winterkampioen." De Bredase club groeide en had voldoende spelers. Paul zelf maakte vervolgens een uitstapje naar Tilburg waar ze in de ereklasse speelde. "Ik wilde kijken hoever ik kon komen, maar miste mijn club. Het is hier net een grote familie."

Trainen

Seraphine Paul keerde terug op naar haar honk en de inmiddels gevormde cluster met Delft en Dordrecht werd opgezegd. "We waren met een aantal meiden over en we besloten dat we opnieuw wilden beginnen." Zeventien enthousiaste meiden in de leeftijd van 16 tot 35 jaar trainen elke dinsdag- en donderdagavond anderhalf uur. "Maar de leeftijd is feitelijk niet belangrijk", zegt Paul. "Het oogt als een heel heftige sport, maar dat valt reuze mee en iedereen heeft zijn eigen plekje in het team."

Samenwerken

"Een rugbyteam bestaat uit vijftien dames", legt ze uit. "Ieder met zijn eigen rol in het spel." De voorwaartsen vechten om balbehoud en balbezit, de lijnspelers zijn de balbehendige meiden die door hun snelheid vaak scoren en binnen die lijnspelers is de laatste vrouw de snelle speelster die verdedigt en aanvalt." Rugby is samenwerken. Je hebt elkaar nodig. De sfeer bij ons is geweldig. Het is een groep die recent bij elkaar is gebracht en we helpen de nieuwelingen en stellen hen op hun gemak. Een groep van dertig meiden is ideaal, want niet iedereen is altijd beschikbaar." Daarom werd samenwerking gezocht met de rugbyclub uit Roosendaal. "Ook zij zijn onlangs gestart met een damesteam en samen willen we in september met de competitie starten."

Passie

Cherokee (17) heeft zich onlangs aangesloten bij de club. "Ik voelde me welkom en meteen opgenomen. Het is super leuk." Sophie (21) is de laatste vrouw in het team en een ervaren speelster. "Het is leuk om nieuwe mensen in het team te krijgen."

Informatie op via telefoonnummer 06-46844103 of op de website www.rugbyclubettenleur.nl.[l]